Comitetul Internaţional Olimpic (CIO) a anunțat că sportivii medaliați la Jocurile Olimpice de la Tokyo vor beneficia de un bonus special în condițiile pandemiei de coronavirus.

Medaliile olimpice Tokyo 2020Foto: tokyo2020.org

Jocurile de la Tokyo, organizate în plină pandemie de coronavirus, sunt marcate de reguli sanitare stricte şi sportivii trebuie să poarte mască în permanenţă, cu excepţia antrenamentului, a competiţiei, pentru a mânca, a bea, pentru a dormi sau pentru a acorda interviuri.

Astfel, CIO a anunțat sportivii medaliați că vor putea să-și scoată masca de protecţie pentru 30 de secunde pe durata şedinţei foto pe podium.

"Ideea este de a da sportivilor care au concurat, după ce toţi ceilalţi s-au retras, posibilitatea de a-şi scoate masca timp de 30 de secunde, rămânând pe podium pentru fotografii", a declarat, luni, purtătorul de cuvânt al CIO, Mark Adams.

"Eu cred că toată lumea va înţelege că riscul este foarte, foarte mic şi că este de înţeles", a adăugat oficialul CIO.

Un panou va fi instalat în apropierea podiumurilor de premiere pentru a le indica sportivilor momentul în care să-şi scoată masca.

Până în prezent, 153 de persoane legate de Jocuri au fost testate pozitiv, iar aproximativ 85 la sută din sportivii participanţi sunt vaccinaţi, afirmă CIO citat de Agerpres.