Halterofilul din Uganda, Julius Ssekitoleko, care dispăruse dintr-un campus de pregătire la Jocurile Olimpice de la Tokyo din Japonia, s-a întors vineri în Uganda, au spus autoritățile, potrivit AFP.

HotNews.roFoto: Hotnews

Ssekitoleko dispăruse din hotelul Izumisano, lângă Osaka (vest), după ce nu se prezentase la testul Covid-19.

El a fost pe o listă de așteptare pentru Jocurile Olimpice, dar recent și-a pierdut orice speranță de a participa din cauza cotelor olimpice.

Într-o notă găsită în camera sa de hotel, el a spus că vrea să lucreze în Japonia și a cerut ca lucrurile sale să fie trimise familiei sale din Uganda.

Sportivul în vârstă de 20 de ani a fost găsit „sănătos și întreg” marți de poliția japoneză, provocând critici din țara sa natală, care vorbeau despre „conduită și înșelăciune inacceptabile”.

Vineri, anunțând întoarcerea sa, ministerul ugandez de externe a declarat că Ssekitoleko „a încălcat codul de conduită” al echipei olimpice ugandeze și că va primi sprijin psihologic.

Ministerul a declarat că este „angajat în reabilitarea” sportivului pentru a-l ajuta în cariera sa.

Președintele Federației de haltere din Uganda, Salim Musoke Ssenkungu, a declarat săptămâna trecută la AFP că sportivul s-a antrenat „din greu” pentru prima sa competiție olimpică de haltere.

Ssekitoleko a câștigat recent medalia de bronz la Campionatele africane de haltere.