Festivitatea de deschidere a Jocurilor Olimpice de la Tokyo a fost una mai mult decât specială din cauza pandemiei. Cu măști pe față, sportivii au defilat în fața unui stadio gol, animat parcă doar în momentele de coregrafie spectaculoasă ale japonezilor.

Jocurile Olimpice din TokyoFoto: tokyo2020.org

Jocurile Olimpice sunt oficial deschise după festivitatea organizată pe Stadionul Olimpic din Tokyo. Festivitatea a fost total diferită de precedentele, într-un stadion gol și cu sportivii purtând măști.

Atmosfera a fost lipsită de emoția caracteristică unei Olimpiade, singurele momente spectaculoase fiind focurile de artificii sau coregrafiile pregătite de organizatori.

Delegația României, cu canotoarea Simona Radiș şi înotătorul Robert Glinţă, a defilat și ea pe Stadionul Olimpic din capitala Japoniei.

Competiția se va încheia pe 8 august după ce cei aproximativ 11.500 de sportivi vor concura la cele 339 de probe sportive olimpice.

Desfășurarea festivității

Flacăra olimpică a fost aprinsă de Naomi Osaka, de patru ori câștigătoare de Grand Slam.

Tenismena Naomi Osaka aprinde flacăra olimpică. Construcția mimează un munte, respectiv muntele Fuji.

După mai multe schimburi, Naomi Osaka preia flacăra.

Flacăra olimpică a intrat în stadion.

Steagul olimpic este arborat alături de steagul Japoniei.

Împăratul Japoniei a declarat Jocurile Olimpice de la Tokyo deschise! A 32-a ediție a JO de vară a început!

Thomas Bach: ”Astăzi este un moment al speranței. Este foarte diferit de ceea ce ne-am imagina, dar trebuie să ne bucurăm că suntem aici împreună. Trăim sub un singur acoperiș, aceasta este puterea unificatoare a sportului. Asta ne dă speranță că vom fi împreună și în viitor. Vreau să exprim tuturor aprecierea și respectul nostru”.

Au început discursurile organizatorilor.

”Imagine all the people”, interpretată pe arena olimpică din Tokyo.

Este citit simultan jurământul olimpic. Doi sportivi și doi membrii ai staff-ului Japoniei citesc jurământul.

”Mai repede, mai înalt, mai puternic, împreună”, motto-ul JO Tokyo chiar pe arenă.

Japonia, națiunea gazdă, închide parada.

Franța, spectacol total în arenă. Samir Aït Saïd, cu dublă fractură la Rio, revine la Olimpiadă cu o execuție acrobatică chiar pe stadion.

SUA a intrat în arenă. Cu 1024 de titluri olimpice de-a lungul timpului, SUA este cea mai titrată națiune la Olimpiadă.

Ocravian Morariu, memebru CIO, salută România din arenă.

România a intrat în arenă!

Steagul României a intrat în arenă.

Republica Moldova, în ii românești, a intrat în arenă.

Rusia a intrat și ea în arenă, dar sub steag neutru, cel al Jocurilor Olimpice, din cauza unei suspendări pentru dopaj. URSS are 1010 medalii de-a lungul Olimpiadelor.

sursa: Eurosport

845 de medalii câștigate. Marea Britanie este la Tokyo. 29 de medalii obținute doar la Londra în 2012.

Italia a intrat în arenă. 578 medalii la toate olimpiadele au obținut italienii.

Încep să intre delegațiile în arenă. Irlanda, Afghanistan, Azerbaidjan....

Începe parada sportivilor. Grecia intră în arenă.

Sportivii se preăgtesc să intre în arenă.

Premiul Laurilor Olimpici a revenit lui Muhammad Yunus, părintele creditului și afacerilor sociale. Yunus este originar din Bangladesh și ajută sportivii prin propria sa asociație să-și deschidă propriile afaceri.

Cercurile olimpice în arenă, într-o coregrafie cu elemente tradițional japoneze.

În timpul intonării imnului, steagul este arborat.

Steagul Japoniei a intrat și el în arenă, urmat de intonarea imnului Japoniei.

Au intrat împăratul Naruhito și președintele Comitetului Olimpic Internațional în arenă.

Primele focuri de artificii pe Stadionul Olimpic din Tokyo.

Sunt prezentate filmulețe cu sportivii în pandemie.

În 2013, Tokyo câștiga organizarea Olimpiadei.

14:00 A început festivitatea de deschidere a Jocurilor Olimpice de la Tokyo.

13:55 Înlocuire de ultim moment. Simona Radiș îi va lua locul Mădălinei Bereș ca portdrapel al României. Bereș este implicată în calificările la canotaj, unde programul s-a schimbat din cauza vremii nefavorabile.

13:50 Sute de locuitori din Tokyo s-au adunat în jurul Stadionului Olimpic din Tokyo unde este programată ceremonia de deschidere.

În absenţa spectatorilor, asistenţa va fi formată din oficiali, jurnalişti, artişti şi sportivi. La festivități va participa și împăratul Naruhito, dar împărăteasa Masako va lipsi. 10.000 de sportivi vor defila pe Stadionul Olimpic din Tokyo la deschidere.

Aproximativ 15 lideri ai unor state şi organizaţii internaţionale urmează să viziteze Japonia pentru a asista la ceremonia de deschidere a JO de la Tokyo, a anunțat purtătorul de cuvânt al guvernului nipon, Katsunobu Kato, numărul fiind mai mic comparativ cu cei 40 de lideri care au fost prezenţi la acelaşi eveniment, în 2016, la Jocurile de la Rio de Janeiro, informează Kyodo.

Potrivit presei japoneze, Shinzo Abe, fostul prim-ministru, care a fost implicat în candidatura oraşului Tokyo pentru JO 2020, nu va participa la ceremonie. El a trebuit să-şi părăsească postul, anul trecut, din motive de sănătate.

Yoshihide Suga, succesorul său, ar urma să ia parte la festivitate.

Preşedintele Franţei, Emmanuel Macron, şi Jill Biden, soţia preşedintelui Statelor Unite, vor fi la Stadionul Olimpic pentru ceremonia de deschidere.

Cine sunt purtătorii de drapel ai României

La deschiderea Olimpiadei programată pentru 23 iulie, canotoarea Simona Radiș şi înotătorul Robert Glinţă au fost aleși ca purtători ai drapelului țării noastre.

Glință vine din postura de campion european în proba de 200 de metri spate, în timp ce Simona Radiș a înlocuit-o în ultimul moment pe Mădălina Bereş, medaliată olimpică cu bronz la Rio 2016 şi campioană mondială cu barca de 8+1 a României.

Radiș provine din cea mai numeroasă delegație a României la Tokyo, cea a canotajului. Glință pe de altă parte, a fost primul sportiv român calificat la Tokyo.

Iosif Sârbu a fost primul sportiv din istoria României care a purtat drapelul la o Olimpiadă, în 1956 la Melbourne.