Thomas Bach, preşedintele Comitetului Internaţional Olimpic (CIO), şi-a reiterat poziţia fermă în privinţa organizării Jocurilor Olimpice de la Tokyo, în ciuda pandemiei de coronavirus, afirmând că anularea JO 2020 "nu a fost niciodată o opţiune", informează agenţia Xinhua.

Thomas BachFoto: olympic.org

"Anularea nu a fost niciodată o opţiune pentru noi. CIO nu abandonează niciodată sportivii", a declarat Bach în discursul său de deschidere a celei de-a 138-a Sesiuni a CIO, marţi, la Tokyo.

"La începutul pandemiei, anul trecut, ne-am confruntat cu o alegere: anularea sau amânarea. Nu era nimic între ele. Era fie anularea, fie amânarea Jocurilor Olimpice. Anularea ar fi fost calea cea mai uşoară pentru noi. Dar, de fapt, anularea nu a fost niciodată o opţiune pentru noi", a spus conducătorul mişcării olimpice.

"Prin urmare, am luat decizia fără precedent de a amâna Jocurile Olimpice. Singura certitudine pe care o aveam era că, mai degrabă decât să încasăm asigurările, trebuia să investim mai mult pentru a face posibile aceste Jocuri Olimpice. Nu a existat un plan. Nimeni nu mai făcuse asta înainte", a adăugat oficialul german.

Bach a precizat că CIO şi-a stabilit, prin urmare, trei obiective: organizarea Jocurilor Olimpice amânate, sprijinirea comunităţii olimpice pentru a depăşi criza şi sublinierea rolului esenţial al sportului în societate.

"Primul principiu pe care l-am stabilit a fost acela că Jocurile Olimpice trebuie să fie sigure şi securizate pentru toată lumea. Acest principiu este valabil şi astăzi", a remarcat preşedintele CIO.

De asemenea, el a scos în evidenţă complexitatea cu care s-au confruntat organizatorii locali pentru a merge înainte cu Jocurile: "Zeci de mii de contracte au trebuit revizuite şi reînnoite. Satul Olimpic şi toate cele 42 de situri sportive trebuiau asigurate. Era necesară, de asemenea, ajutarea efectivelor şi adaptarea sarcinilor în contextul Jocurilor Olimpice simplificate"

Thomas Bach a menţionat că toţi cei aflaţi în prezent la Tokyo pentru Jocurile Olimpice (23 iulie-8 august) au experimentat în mod direct măsurile pentru combaterea Covid-19, variind de la cerinţele de imigraţie la testare, distanţarea socială, urmărirea contactelor şi multe altele.

Germanul a mai dezvăluit că 85% dintre locuitorii Satului Olimpic şi 100% dintre membrii Comitetului Internaţional Olimpic prezenţi la Tokyo au fost vaccinaţi sau sunt imuni.

"Nu putem privi decât înainte spre ceremonia de deschidere a acestor Jocuri Olimpice amânate, datorită acestui sprijin unificat şi puternic. Am făcut-o împreună. Am făcut-o pentru sportivi", a mai spus conducătorul mişcării olimpice, citat de Agerpres.