Comitetul Olimpic Internațional (IOC) și-a anunțat susținerea pentru selecția halterofilului transgender Laurel Hubbard pentru Jocurile Olimpice în echipa Noii Zeelande.

HotNews.roFoto: Hotnews

IOC susține că, în conformitate cu regulile actuale, care vor fi revizuite totuși în viitor, Hubbard poate concura.

Hubbard va deveni primul sportiv transgender care va concura la Jocurile Olimpice, la categoria super-grea feminină de +87 de kilograme.

„Regulile pentru calificare au fost stabilite de Federația Internațională de Haltere înainte de începerea calificărilor. Aceste reguli se aplică și nu pot fi schimbate în timpul competițiilor în curs”, a declarat președintele CIO, Thomas Bach.

Bach a spus că regulile vor fi revizuite cu toate părțile interesate implicate pentru a stabili noi orientări în concordanță cu viitorul, potrivit Reuters.

IOC a deschis calea în 2015 pentru ca sportivii transgender să concureze la Jocurile Olimpice, cu condiția ca nivelurile de testosteron să fie sub 10 nanomoli pe litru timp de cel puțin 12 luni înainte de prima lor competiție.

Susținătorii incluziunii transgender argumentează că procesul de tranziție scade considerabil avantajul atleților care au trecut prin procesul de tranziție și că oricum, din cauza diferențelor individuale, nu există egalitate între caracteristicile atleților.

Adversarii lui Hubbard susțin că, fiind un bărbat din naștere, are un avantaj fizic nedrept. Una dintre concurenții lui Hubbard a numit chiar includerea ei „o glumă proastă”, spunând că este nedrept pentru femeile din competiție.​