Eduard Novak, Ministrul Tineretului şi Sportului, s-a declarat mâhnit de faptul că jucătoarele de tenis au refuzat participarea la Jocurile Olimpice de la Tokyo şi ameninţă că va tăia din finanţarea Federaţiei Române de Tenis.

Eduard NovakFoto: Eduard Novak / Facebook

"Sunt foarte mâhnit de faptul că toate sportivele din tenis care sunt calificate refuză să participe la Jocurile Olimpice. Această decizie transmite un mesaj toxic pentru tot sportul.

Olimpismul este mai presus de orice, iar principiile sale onorează bucuria aflată în efort şi valoarea educativă a bunului exemplu. La Jocurile Olimpice participa staruri ale sporturilor care câştigă milioane de euro şi care respectă aceste principii.

De aceea, este de neînţeles pentru mine decizia sportivelor noastre. Cu siguranţă, vom analiza foarte serios de anul viitor ce programe vom finanţa pentru Federaţia Română de Tenis. Aştept reacţia oficială a federaţiei referitor la acest caz", a scris Eduard Novak, pe Facebook.

Preşedintele FR Tenis, Ion Ţiriac, a anunţat că nicio jucătoare din România nu va participa la ediţia Jocurilor Olimpice de la Tokyo (23 iulie - 8 august).

"Din câte ştiu, la tenis, capitolul este închis şi niciuna dintre jucătoarele care s-au calificat, nu va participa. Nu pot să le blamez şi nici nu pot să le iau gâtul. Acest COVID ne-a speriat pe toţi şi pe bună dreptate. Toate fetele astea care nu merg, au fost în situaţia următoare: hotel - turneu de tenis - nimeni împrejur. Joacă, fată, du-te şi ia prosopul singură, lasă masca. Ai jucat meciul şi du-te înapoi la hotel", a declarat Ion Ţiriac, potrivit Digisport.

Potrivit clasamentului publicat după turneul de la Roland Garros, pe baza căruia sunt stabiliţi participanţii la turneul olimpic de tenis, Simona Halep, Sorana Cîrstea şi Patricia Ţig ar fi fost reprezentantele României la JO.

Însă Halep nu s-a refăcutdupă accidentarea la gambă şi a trebuit să se retragă din turneu, Ţig a declarat că nu doreşte să participe, iar Sorana Cîrstea nu îndeplinea condiţia de a fi jucat în Cupa Federaţiei, ea anunţând că nu va mai răspunde convocării în echipa României, transmite News.ro.

Totuşi, Cîrstea ar fi putut primi o derogare din partea ITF, la solicitarea FR Tenis, şi juca astfel la JO, dar nu a cerut acest lucru.