Din cauza multitudinii de cazuri de dopaj din anii precedenți, sportivii României calificați în probele de haltere de la Jocurile Olimpice desfășurate la Tokyo nu vor avea permisiunea de a participa.

Foto:

Decizia, anunţată, joi, de Agenţia Internaţională de Testare (ITA), a fost luată de Comitetul independent de sancţiuni al federaţiilor membre din cadrul Federaţiei Internaţionale de Haltere (IWF), care a interzis deja trei naţiuni la Tokyo, Thailanda, Egipt şi Malaezia.

Întreaga delegaţie de patru sportivi din România, formată din Florin Croitoru (locul 8, la categoria 56 de kilograme), Răzvan Marin (bronz, la categoria 69 de kilograme), Gabriel Sîncrăian şi Roxana Cocoş (argint, la categoria 69 de kilograme), a fost descalificată de la JO din 2012, de la Londra, după ce Comitetul Internaţional Olimpic (CIO) a retestat probele stocate.

România trebuia suspendată timp de un an de către IWF în temeiul "Deciziei de la Tbilisi", care a condus la suspendarea altor nouă naţiuni care au avut, de asemenea, trei sau mai multe rezultate pozitive la retestările CIO de la Beijing 2008 şi Londra 2012.

În schimb, IWF, federaţia internaţională în al cărei comitet executiv se află Nicu Vlad, a transmis problema ITA, care a supravegheat toate procedurile antidoping din octombrie anul trecut.

Loredana-Elena Toma pierde o șansă importantă la medalia de aur

După această decizie, campioana europeană Loredana-Elena Toma pierde şansele mari avute de a obţine la Tokyo o medalie olimpică de aur.

După ce China a decis să nu o selecţioneze pe campioana olimpică şi deţinătoarea recordului mondial Deng Wei, care s-a accidentat recent, Toma era mare favorită pentru a câştiga titlul olimpic la categoria 64 de kilograme.

Loredana Toma, 26 de ani, a devenit, la 6 aprilie, triplă campioană europeana la categoria 64 de kilograme si a stabilit un nou record continental, la smuls, la Campionatele Europene de seniori de la Moscova, competitie de calificare la JO de la Tokyo.

Toma a ridicat 114 kilograme la smuls, nou record european, 130 kilograme la aruncat şi 224 kilograme la total.

Nicu Vlad, preşedintele Federaţiei Române de Halterofil şi campion olimpic în 1984, a fost exclus din rolul său de delegat tehnic la Tokyo, rol pe care îl deţinea împreună cu australianul Sam Coffa.

România poate face recurs la această decizie la Tribunalul de Arbitraj Sportiv, potrivit News.ro.