Federația Franceză de Rugby (FFR) a votat în unanimitate în favoarea permiterii femeilor transgender să joace în liga pentru femei începând de sezonul viitor, relatează CNN.

Femeile transgender vor putea juca in competitiile de rugby pentru femei din FrantaFoto: Eugenio Marongiu / Cultura RF / Profimedia Images

Decizia vine în pofida sfatului făcut de World Rugby, organizația internațională care organizează și Cupa Mondială de rugby, care a afirmat anul trecut că nu recomandă ca femeilor transgender să li se permită să joace în ligile pentru femei „din motive ce țin de siguranță”.

Însă recomandările World Rugby nu au caracter obligatoriu și federațiile naționale au libertatea de a-și stabili propriile reguli.

„Rugby-ul este un sport incluziv de împărtășit [experiențe] fără diferențieri în funcție de sex, gen, origine sau religie”, a declarat Serge Simon, vicepreședinte al FFR, într-un comunicat remis luni.

„FFR este de neclintit împotriva tuturor formelor de discriminare și lucrează zilnic pentru a permite tuturor să își practice fără constrângeri voința în rugby”, a adăugat acesta.

„Este foarte important să permitem fiecăruia dintre jucătorii noștri să își practice pasiunile cu respectarea drepturilor tuturor”, a concluzionat Simon.

Comunicatul FFR afirmă de asemenea că femeile transgender vor trebui să demonstreze că au urmat un tratament de substituție hormonală pentru cel puțin 12 luni înainte de a putea concura și nivelul de testosteron al acestora nu trebuie să depășească un anumit prag.

Jucătorii care și-au schimbat deja sexul și a căror tranziție a fost recunoscută deja în actele civile vor putea juca fără precondiții.

FFR este prima federație națională din Franța care va permite femeilor transgender să concureze la nivel înalt.

Citește și: