​Militanţii împotriva Jocurilor Olimpice au transmis vineri o petiţie în care solicită anularea competiţiei de la Tokyo, într-un moment în care situaţia sanitară continuă să se agraveze în arhipelagul nipon, unde autorităţile se pregătesc să prelungească starea de urgenţă aflată în vigoare în unele regiuni ale ţării, informează AFP.

Jocurile OlimpiceFoto: CHARLY TRIBALLEAU / AFP / Profimedia

Peste 352.000 de persoane au semnat petiţia online, intitulată "Anulaţi Jocurile Olimpice de la Tokyo pentru a proteja vieţile noastre", lansată la debutul lunii mai de Kenji Utsunomiya, avocat şi fost candidat la postul de guvernator al Tokyo.

Viteza extrem de rapidă cu care semnăturile au fost colectate pe platforma Change.org în Japonia "reflectă opinia publică", sondajele realizate începând de anul trecut arătând că între 60 şi 70% din populaţie se opune desfăşurării Jocurilor în această vară a declarat Utsunomiya.

"De data aceasta, întrebarea este cui acordăm prioritate: vieţii sau unei ceremonii şi unui eveniment numit Jocuri Olimpice", a adăugat iniţiatorul petiţiei.

Acesta solicită guvernatoarei din Tokyo, Yuriko Koike, să ceară Comitetul Internaţional Olimpic (CIO) să anuleze Jocurile. "CIO are dreptul de a lua decizia de a anula sau nu Jocurile, însă Tokyo, în calitate de oraş gazdă, trebuie să îndemne CIO să anuleze Jocurile", a mai spus Kenji Utsunomiya.

Jocurile Olimpice de la Tokyo sunt programate în perioada 23 iulie-8 august, iar Jocurile Paralimpice, între 24 august şi 5 septembrie. Competiţiile polisportive erau programate să se desfăşoare în 2020, dar au fost amânate în martie anul trecut din cauza pandemiei de coronavirus, transmite Agerpres.