Turul Franței la ciclism, varianta feminină, se va relua începând cu ediția din 2022, după o pauză de 33 de ani. Ediția feminină ar urma să aibă loc după cea masculină, conform directorului cursei, Christian Prudhomme.

Turul FranteiFoto: Captura YouTube

Director al cursei, Prudhomme a declarat pentru The Guardian că ediţia feminină s-ar fi reluat din acest an dacă nu ar fi existat pandemia de coronavirus şi amânarea Olimpiadei de la Tokyo, care vor avea loc chiar după cursa masculină.

„Dar, decizia a fost luată, va exista un Tur al Franţei feminin în 2022 la scurt timp după cel masculin”, a declarat acesta, potrivit Reuters citat de Agerpres.

Turul Franţei feminin s-a desfăşurat anterior începând cu 1984 până în 1989, dar Prudhomme susține că trebuie să fie viabil din punct de vedere financiar pentru a se menţine permanent în calendar.

„Ceea ce vrem este să creăm o cursă care se va menţine, cu o configuraţie care să reziste testului timpului. Ceea ce înseamnă că această cursă nu poate pierde bani. Azi, toate cursele feminine pe care le organizăm ies în pierdere. Dacă va face bani, ar fi grozav, dar nu trebuie să piardă bani sau va sfârşi ca Turul din anii '80 şi va muri”, a adăugat oficialul francez.

Directorul cursei susţine că marea provocare este organizarea Turului feminin al Franţei în aşa fel încât să poată rezista 100 de ani: „Ceea ce vrem este să mergem pe urmele băieţilor, aşa încât majoritatea televiziunilor care transmit Turul masculin să-l acopere şi pe cel feminin”.

Turul masculin al Franţei din 2022 este programat între 1 şi 25 iulie 2021.​