Yoshihide Suga, prim-ministrul Japoniei, a declarat luni că niciodată nu a pus Jocurile Olimpice pe primul loc. În aceeași zi, un sondaj a arătat că 60% dintre japonezi vor ca Olimpiada să fie anulată.

Jocurile OlimpiceFoto: CHARLY TRIBALLEAU / AFP / Profimedia

Oficialii olimpici internaționali, organizatorii și chiar Yoshihide Suga au insistat că Jocurile vor avea loc în siguranță.

Însă un sondaj de opinie, realizat în perioada 7-9 mai de cotidianul Yomiuri Shimbun, a arătat că 59% dintre respondenți doresc anularea Jocurilor, spre deosebire de 39% care au spus că ar trebui organizate. Opțiunea „amânare” nu a fost oferită, potrivit Reuters.

Un alt sondaj efectuat în weekend de TBS News a constatat că 65% au dorit ca Jocurile să fie anulate sau amânate din nou, 37% votând pentru abandonarea totală a evenimentului și 28% solicitând amânarea deciziei.

Între timp, peste 300.000 de persoane au semnat o petiție pentru anularea Jocurilor în aproximativ cinci zile de la lansare.

Întrebat într-o ședință a comisiei parlamentare dacă Jocurile vor continua chiar dacă infecțiile cu Covid-19 vor crește, Suga a răspuns: „Nu am pus niciodată Jocurile Olimpice pe primul loc”.

Prioritatea mea a fost să protejez viața și sănătatea populației japoneze. Mai întâi trebuie să prevenim răspândirea virusului", a adăugat el.

Suga susține că Comitetul Olimpic Internațional are ultimul cuvânt de spus în ceea ce privește organizarea JO.

Președintele forului, Thomas Bach, era așteptat să viziteze Japonia la jumătatea lunii mai. Cu toate acestea, oficialitățile japoneze consideră că va fi ”dificil” să se întâmple asta.

Japonia a prelungit starea de urgență în Tokyo până la sfârșitul lunii mai și se străduiește să țină în frâu o creștere a cazurilor de infectare cu Covid-19. Rata de vaccinare a niponilor este cea mai scăzută dintre națiunile bogate.

Jocurile Olimpice de la Tokyo, care au fost amânate cu un an din cauza pandemiei, se vor desfășura anul acesta în perioada 23 iulie - 8 august. Ediția de anul acesta a JO va avea loc fără fani străini în tribune și posibil chiar cu porțile închise.​