Maria Lasițkene, triplă campioană mondială la săritură în înălţime, și alți trei atleți ruși vor putea concura la competiţiile internaţionale din 2021, inclusiv Jocurile Olimpice de la Tokyo, sub drapel neutru.

Maria LasitkeneFoto: YouTube

Triplă campioană mondială, Maria Lasițskene, cât și Anjelika Sidorova, campioană mondială en titre la săritura cu prăjina, Ilia Ivaniuk (înălţime) şi Aksana Gataullina (prăjină) vor putea concura în acest an la concursurile internaţionale şi la selecţia pentru JO de la Tokyo.

Anunțul a fost făcut de Federaţia internaţională de atletism, citată de EFE și Agerpres. Astfel, zece atleţi ruşi vor fi autorizaţi să participe ca neutri la întrecerile olimpice.

World Athletics a decis în luna martie să relanseze procesul de atribuire a statutului de ”atlet neutru autorizat” (ANA), care permite sportivilor ruşi să concureze în afara ţării lor în condiţii stricte de respectare a regulilor antidoping.

Sistemul a fost suspendat în noiembrie 2019, după ce Federaţia rusă de atletism (Rusaf) a fost acuzată că a încercat să-l ajute pe săritorul în înălţime Danil Lisenko, prin furnizarea de documente false pentru a justifica absenţa localizării lui pentru controalele doping inopinate.

În luna decembrie a anului trecut, Tribunalul de Arbitraj Sportiv a decis reducerea suspendării Rusiei de la patru ani la doi ani din marile competiţii internaţionale.

Jocurile Olimpice de la Tokyo, care au fost amânate cu un an din cauza pandemiei, se vor desfășura anul acesta în perioada 23 iulie - 8 august. Ediția de anul acesta a JO va avea loc fără fani străini în tribune și posibil chiar cu porțile închise.