După calificarea Larisei Iordache la Jocurile Olimpice, Federaţia Română de Gimnastică a dezvăluit că sportiva suferă de o infecție la nivelul rinichilor. Gimnasta ar fi concurat miercuri la Campionatele Europene de la Basel cu o "stare subfebrilă".

Larisa IordacheFoto: Daniel MIHAILESCU / AFP / Profimedia

Gimnasta Larisa Iordache s-a calificat, miercuri, la JO de la Tokyo, după ce a ocupat al doilea loc calificant la individual-compus, la Campionatul European, găzduit de Basel.

După competiție, Federaţia Română de Gimnastică (FRG) a comunicat faptul că gimnasta are probleme de sănătate. Informația a fost confirmată și de Larisa Iordache, care a anunțat pe rețelele de socializare că a evoluat cu o ”stare subfebrilă” la Basel.

Ce a declarat FRG

„Ştim cu toţii că în spatele fiecărei mari performanţe regăsim ani de muncă, sacrificii, eforturi, accidentări, momentele grele, dar şi multă pasiune. Calificarea olimpică de ieri a Larisei Iordache ne-a adus tuturor o mare bucurie, iar ei şi antrenorilor ei o împlinire deosebită şi o răsplată de nepreţuit pentru tot ceea ce au construit în ultimii ani, împreună.

Ceea ce nu se ştie însă este că Larisa a concurat aseară nefiind în cea mai bună formă fizică. A luptat cu propriul organism şi a tras până la capăt. Nu a mai permis vreunui impediment să îi mai stea în calea visului. O eroină am putea spune. De ce spunem asta Pentru că Larisa a avut parte de o seară grea, o seară în care a ajuns la spital, cu febră, dureri şi stare generală proastă.

Primele investigaţii au dezvăluit o infecţie la nivelul rinichilor, însă determinarea diagnosticului este în desfăşurare. După accidentarea la tendonul ahilian din 2017 şi mai multe intervenţii chirurgicale şi recuperări îndelungate, a mai fost nevoie de un prag de trecut pentru a ajunge la Olimpiadă. Campioana noastră l-a trecut, nu a mai permis încă o piedică", a scris FR Gimnastică pe Facebook.

Larisa Iordache a confirmat că a concurat cu anumite probleme în ziua de miercuri a competiției de la Basel.

La CE, ea va evolua în finalele de la invididual-compus, bârnă şi sol.

În calificările de miercuri, Larisa Iordache a fost notată astfel: Larisa Iordache - bârnă 13.466, sol 13.400, sărituri 14.366, paralele 13.466. Total, 54.698 puncte, cu care s-a clasat pe locul 4. În finalele pe aparate, Iordache va concura la individual-compus (locul 4), bârnă (locul 1) şi la sol (6).

CE de la Basel a adunat la start peste 110 gimnaşti din 32 de ţări. Două locuri la feminin şi două la masculin sunt disponibile pentru JO de la Tokyo. Larisa Iordache a ocupat unul din ele, pentru că din partea Rusiei, care a clasat gimnaste pe locurile 1-3 în calificările de miercuri (Melnikova 55.991 puncte, Listunova - 55.465, Urazova - 55.299), doar una va merge la JO.

Un număr de 16 medalii, din care şase de aur, a câştigat Larisa Iordache la Campionatele Europene, ultimele patru (două de aur şi două de argint), în decembrie 2020, la Mersin, la prima sa competiţie internaţională, după accidentarea din 2017 şi infectarea cu Covid-19.

România mai are doi gimnaşti calificaţi la Jocurile Olimpice: Marian Drăgulescu şi Maria Holbură.

Joi vor avea loc calificările la masculin, vineri competiţia individual-compus, la feminin şi masculin, iar sâmbătă şi duminică, finalele pe aparate, de asemenea la feminin şi masculin.