Fostul participant la JO, Tim Hutchings, susține că Federația Internațională de Atletism ar trebui să introducă o nouă categorie de recorduri în ceea ce privește sportivii care folosesc adidași de ultimă tehnologie. Există o întreagă polemică cu privire la avantajul nedrept pe care îl au atleții care folosesc astfel de produse.

HotNews.roFoto: Hotnews

Maratonul terminat în sub două ore de Eliud Kipchoge la Viena și cursa record a lui Brigid Kosgei la maratonul de la Chicago, sunt doar două dintre cazurile din 2019 în care încălțările speciale realizate de Nike au avut un impact major asupra performanței sportivilor.

În timp ce Federația Internațională de Atletism a interzis pantofii sport Vaporfly ai celor de la Nike în competițiile organizate de aceștia, producătorul a lansat o nouă versiune a Alphafly, model care este aprobat de organul de conducere internațional.

„Oameni din mai multe părți îmi spun să nu-mi mai fac griji cu privire la acești adidași și să mă bucur de curse. Eu le răspund că m-am bucurat întotdeauna de curse și voi continua să fac asta (...) dar vreau să respect și vremurile care au trecut, nu doar să omit acest element. O resetare ar permite acest lucru. Pantofii sunt aici pentru a rămâne, din păcate, producerea lor deja s-a produs" a declarat Tims Hutchings, conform Reuters.

Atleta Ruth Chepngetich, originară din Kenya, a stabilit pe 4 aprilie un nou record mondial în proba de semimaraton de la Istanbul, îmbunătăţind cu 29 de secunde vechiul record.​ Totodată, triatleta britanică Beth Potter așteaptă ratificarea unui record mondial la o cursă de 5 km desfășurată cu o zi mai devreme.

Ambele performanțe au fost obținute cu pantofi sport de ultimă generație realizați de branduri diferite.

„Cu toții trebuie să respectăm recordurile încontextul potrivit în care au avut loc. Atleții merită asta”, a încheiat al patrulea clasat în proba de 5.000 de metri de la Olimpiada din 1984, desfășurată la Los Angeles.