Atleta Ruth Chepngetich, originară din Kenya, a stabilit un nou record în proba de semimaraton (1h04min02sec). Sportiva a câștigat competiția de la Istanbul și a îmbunătăţit cu 29 de secunde vechea performanţă mondială.​

Ruth ChepngetichFoto: Captura YouTube

Fostul record mondial, 1h04min31sec, fusese stabilit în februarie 2020 de etiopianca Ababel Yeshanew, în Emiratele Arabe Unite.

În vârstă de 26 de ani, Ruth Chepngetich este la al treilea succes în semimaratonul de la Istanbul, după precedentele victorii din 2017 și 2019.

Este pentru prima oară într-un semimaraton feminin când primele trei clasate au obţinut un timp în intervalul de 65 minute. Astfel, după Chepngetich, etiopianca Yalemzerf Yehualaw a ajuns 38 de secunde distanță, în timp ce kenyanca Hellen Oibiri, dublă campioană mondială la 5.000 m, a ajuns la 49 secunde față de prima clasată.

În proba masculină, Kibiwott Kandie, originar din Kenya, a terminat cursa în 59 de minute și 35 de secunde, un nou record pentru semimaratonul din Istanbul. Kandie a fost urmat în clasament de compatrioții săi, Geoffrey Kamworor și Roncer Kipkorir, potrivit Agerpres.​