Organizatorii Jocurilor Olimpice din vara acestui an de la Tokyo au anunțat o serie de competiții premergătoare celor oficiale, în vederea stabilirii celor mai bune condiții de prevenire a răspândirii noului coronavirus. La evenimentele sportive ar putea fi primiți și atleții străini ce vor participa la JO.

Medaliile olimpice Tokyo 2020Foto: tokyo2020.org

„La acest moment, încercăm să stabilim câți atleți ar dori să participe la evenimentele .... Vom discuta și cu guvernul (n.r. japonez) odată ce putem confirma un număr exact”, a declarat oficialul JO, Yasuo Mori.

Pentru cinci competiții ”test”, printre care mai multe probe de atletism, le-ar putea fi permisă participarea și sportivilor străini.

Hidemasa Nakamura, un alt oficial la JO, a declarat că aceste evenimente sunt ”strâns legate de situația locală a pandemiei de coronavirus”, potrivit Reuters.

Oficialitățile implicate în pregătirea JO au în plan desfășurarea unui total de 18 evenimente preolimpice înainte de deschiderea programată pe 23 iulie.

Evenimentele de la tir cu arma și skateboarding care urmau să se desfășoare în aprilie au fost amânate până în mai din cauza impactului pandemic.

Ștafeta torței olimpice a plecat pe 25 martie de la Fukushima. Evenimentul a fost profund afectat de pandemie, puțini spectatori fiind prezenți. Toți au purtat măști și au fost instruiți doar să aplaude pe durata evenimentului.

Jocurile Olimpice de la Tokyo se vor desfășura fără fani străini în tribune și în organizarea competițiilor vor ajuta doar voluntari locali. Încă nu este cert dacă familiile sportivilor vor putea călători la Tokyo sau nu, dar cel mai probabil nu le va fi permis acest lucru.