Kristi Noem, guvernatoarea din Dakota de Sud, i-a îndemnat pe toți guvernatorii, atleții și oamenii de rând să-i susțină inițiativa de interzicerea a participării transgenderilor la competițiile naționale sportive dedicate femeilor și fetelor.

HotNews.roFoto: Hotnews

Guvernatoarea republicană a întâmpinat o serie de critici din partea conservatorilor din partid după ce a respins un proiect de lege prin care studenții transgender nu ar mai fi putut participa la competițiile sportive destinate sexului feminin.

Noem a trimis proiectul de lege înapoi pentru a fi modificat, ea considerând că are probleme de ordin juridic.

Guvernatoarea Dakotei de Sud se bazează în demersurile ei pe ”Titlul IX” din 1972, o lege federală a drepturilor civile din Statele Unite ale Americii care reprezintă un punct de cotitură în ceea ce privește drepturile femeilor și fetelor în domeniul sportului. Susținătorii comunității transgender susțin totuși legea este învechită și plină de stereotipuri.

Kristi Noem este susținută în demersurile ei de mai multe figuri ale sportului. Herschel Walker, fost jucător de fotbal american, a apărut pe rețelele de socializare, iar jucătorul de golf Nancy Lopez a oferit o declarație publică de susținere în acest sens.

Legi similare au fost deja introduse în unele state americane. Pe 11 martie, guvernatorul din Mississippi a semnat un pachet de legi prin care cei care au fost declarați de sex masculin la naștere nu vor mai putea participa în competiții feminine sportive.

Dakota de Sud a trecut deja un pachet legislativ de limitare a drepturilor atleților transgender.

Noua serie legislativă face parte din efortul republicanilor americani de a opri administrația Biden din a extinde drepturile comunității transgender.