Seiko Hashimoto, preşedinta Comitetului de organizare a Jocurilor Olimpice de la Tokyo, a exclus posibilitatea ca sportivii să fie însoţiţi de membri ai familiilor la competiţia polisportivă din Japonia, într-un interviu publicat marţi de Mainichi Shimbun, citat de AFP.

JO 2020 logoFoto: olympic.org

"Este o ocazie pe care ei o pot avea o singură dată în viaţa lor, ca urmare, din punct de vedere emoţional aş vrea ca familiile lor să fie aici. Dar trebuie să ne gândim la sistemul medical japonez şi prin urmare cu inima grea trebuie să spun că este dificil", a declarat Seiko Hashimoto.

În plină pandemie de coronavirus, care a amânat deja Jocurile Olimpice şi Jocurile Paralimpice cu un an, trei din patru japonezi sunt contra primirii de vizitatori străini la întrecerile olimpice, temându-se că afluxul lor va pune sub presiune sistemul nipon de sănătate, conform unui sondaj.

Pe 21 martie, starea de urgenţă sanitară ar urma să fie ridicată în regiunea Tokyo, ceea ce va permite organizarea pe 25 martie a unui meci de fotbal internaţional, Japonia - Coreea de Sud, cu un număr limitat de spectatori în tribune, care nu a fost încă stabilit.

Organizatorii Jocurilor Olimpice de la Tokyo vor anunţa oficial săptămâna viitoare dacă spectatorii străini vor putea fi primiţi în Japonia, dar conform presei japoneze decizia a fost luată deja de guvern şi constă în interzicerea intrării vizitatorilor străini la întrecerile olimpice.

Neliniştea populaţiei şi teama apariţiei unor tulpini mai contagioase ale coronavirusului au făcut să încline balanţa către interzicerea străinilor, conform agenţiei Kyodo.

Vizitatorii străini din partea sponsorilor competiţiei olimpice ar putea însă beneficia de o derogare la cererea Comitetului Internaţional Olimpic, scrie cotidianul Asahi Shimbun, citat de Agerpres.

Circa 900.000 de bilete au fost deja vândute în afara Japoniei, conform presei nipone.