​Fostul jucător român de polo pe apă Cornel Mărculescu şi-a prezentat miercuri demisia din funcţia de director general al Federaţiei internaţionale de nataţie (FINA), post pe care îl ocupa din 1986, informează L'Equipe.

Cornel MarculescuFoto: fina.org

Prima reuniune a Biroului director al FINA, de miercuri, a fost marcată de demisia lui Cornel Mărculescu (79 ani), un personaj remarcabil al nataţiei din România şi din lume, potrivit Agerpres.

Românul era considerat omul forte al FINA, mai ales că preşedintele Julio Maglione, 85 ani, urma să demisioneze în luna iunie.

Mărculescu a luat parte la toate deciziile de la vârf luate de FINA în ultimii ani, de la introducerea şi apoi interzicerea combinezoanelor de poliuretan, până la scandalul din jurul înotătorului chinez Sun Yang, care a fost exonerat de sabotarea unui control antidoping inopinat.

În comunicatul în care se anunţă plecarea lui Mărculescu, FINA nu a oferit motivele acestei decizii, dar a subliniat rolul major jucat de român la transformarea nataţiei ''într-un pilon al mişcării olimpice''.

Marcela Saxlund Medvedev, directoare generală adjunctă, va asigura interimatul ca director general, în timp ce Perdo Artega, director de comunicare, a preluat prerogativele directorului general adjunct.

Ca jucător de polo, Măculescu a făcut parte din echipa României care s-a clasat pe locul cinci la JO 1968 de la Tokyo, iar apoi ca arbitru internaţional a oficiat la finala turneului olimpic de la JO 1972.

În anii '70 şi '80 a fost director tehnic al Federaţiei Române de Înot şi a ocupat acceaşi funcţie la federaţia similară din Spania, iar în 1986 a devenit director executiv al FINA.