Scandalul dintre Federația de Rugby și MTS - Cum explică ministrul Eduard Novak situația Stadionului Arcul de Triumf

de Red. Sport     HotNews.ro
Marţi, 9 februarie 2021, 9:28 Sport | Alte sporturi


Eduard Novak
Foto: Eduard Novak / Facebook
​Ministrul Tineretului şi Sportului, Eduard Novak, a declarat, marţi dimineaţă, că fanii rugbyului sunt induşi în eroare şi că nu este normal ca o federaţie să revendice o investiţie de 40 de milioane de euro.

Ce spune Eduard Novak
 • "Consider că fanii rugbyului sunt induşi în eroare. Ei nu înţeleg raportul dintre FRR şi MTS, federaţia este un ONG, care vrea să-şi revendice o investiţie de 40 de milioane de euro. Rugbyul o să aibă mult mai bune condiţii ca acum 5-6 ani. Le-am propus şi promis că vor avea prioritate şi ne vom desfăşura şi noi activitatea.
 • Din păcate colegii mei miniştri au promis că după ce se va termina reabilitarea şi se va termina recepţia, va intra în folosinţă gratuită, printr-o hotărâre de Guvern, dar nu poţi face aşa ceva. Au fost promisiuni scrise pe hârtie, dar nu poţi promite ceva ce nu există. Ca ministru am două linii, una legală şi alta să apăr sporturile.
 • Ei o să se antreneze gratuit, o să joace meciurile gratuit. Noi nu naţionalizăm arenele, apărăm proprietatea făcută din banii cetăţenilor. Haideţi să ajungem la un echilibru între sporturi. MTS sprijină rugbyul, la acest minister mai mult vorbim despre imobiliare, nu este vina mea că avem 333 de spaţii în paragină.
 • Vreau să fac ceva diferit. Dacă eu le garantez că vreau să administrez acest stadion, fără alte combinaţii, cred că ar fi bine pentru toată lumea. FRR este în Top 8 la finanţări, deşi nu au disciplină olimpică calificată. Noi mergem pe rugby tradiţional, nu rugby în 7. Are 8 milioane de lei finanţare de la noi. Interesul meu este să sprijin sportul", a declarat Eduard Novak la emisiunea Morning Glory de la Rock FM.
Întrebat dacă se pregăteşte pentru Jocurile Paralimpice, ministrul a răspuns: "Ar fi bine să vin cu o medalie de la JO, dar acum cu rugby nu prea am timp de antrenament".

Ministerul Tineretului şi Sportului a precizat, duminică, într-un comunicat, că nu acceptă ca o persoană juridică de drept privat, respectiv o singură federaţie sportivă, să încerce să forţeze primirea dreptului unic de folosinţă gratuită asupra Stadionului Arcul de Triumf şi să obţină venituri de pe urma acestuia.
 • "În ultimele săptămâni, Ministerul Tineretului şi Sporturilor a fost ţinta unei serii de atacuri în legătură cu preluarea Stadionului Arcul de Triumf şi intenţia de a-l administra mai departe în acord cu obligaţiile care îi revin, ca autoritate a statului român. Revenim cu o serie de precizări asupra situaţiei.
 • Trebuie precizat că organizarea şi funcţionarea autorităţilor şi instituţiilor administraţiei publice, statutul personalului din cadrul acestora, răspunderea administrativă, serviciile publice, precum şi unele reguli specifice privind proprietatea publică şi privată a statului sunt reglementate de Codul Administrativ.
 • În conformitate cu prevederile acestuia, entităţile care exercită dreptul de proprietate publică a statului sunt reprezentate de Guvern, prin ministerele de resort sau prin organele de specialitate ale administraţiei publice centrale din subordinea Guvernului sau a ministerelor de resort, după caz, pentru bunurile aparţinând domeniului public al statului.
 • De asemenea, în conformitate cu prevederile aceluiaşi Cod Administrativ, autorităţile prevăzute mai sus au obligaţia de a solicita încetarea folosinţei gratuite şi restituirea bunului, atunci când interesul public legitim o impune.
 • Stadionul Arcul de Triumf este proprietatea statului român, administrată de Ministerul Tineretului şi Sportului, situaţie de fapt şi de drept care nu poate fi contestată. Federaţia Română de Rugby a primit dreptul de folosinţă gratuită, pe o durată determinată.
 • În pregătirea Campionatului European de Fotbal 2020, la care România participă în calitate de coorganizator, Stadionul Arcul de Triumf a fost inclus în programul de reabilitare la care ţara noastră s-a angajat, ca atare această folosinţă gratuită a încetat, în virtutea interesului public legitim.
 • Nu există prevederi legale care să impună revenirea la situaţia anterioară retragerii folosinţei gratuite asupra acestui obiectiv, dimpotrivă, interesul public legitim continuă să primeze.
 • O investiţie de 37 de milioane de euro a fost realizată din banii contribuabililor români şi europeni, cu scopul de a găzdui meciurile EURO2020. Pe lângă renovarea terenului şi a tribunelor, s-au realizat şi facilităţi suplimentare, parte integrantă a acestui obiectiv: parcări subterane moderne, terenuri de antrenament, sală de conferinţe, spaţii pentru oficiali, săli pentru presă, centru de medicină sportive, săli VIP, restaurant, muzeu, hotel pentru sportivi, spaţii tehnice, adăpost de protecţie civilă. Investiţia realizată a înzecit valoarea stadionului Arcul de Triumf, care s-a transformat dintr-un simplu stadion într-un centru sportiv complex. A devenit, astfel, un obiectiv nou, complet diferit de cel iniţial.
 • Nu poate fi acceptată ipoteza ca o persoană juridică de drept privat, respectiv o singură federaţie sportivă să încerce să forţeze primirea dreptului unic de folosinţă gratuită asupra acestui centru sportiv şi să obţină venituri de pe urma sa. O astfel de situaţie ar fi profund nedreaptă faţă de contribuabilii români şi faţă de celelalte sporturi. Scopul unei federaţii sportive este să dezvolte un sport, să asigure continuitatea acestuia şi să aducă rezultate cât mai bune pe plan internaţional.
 • Federaţia Română de Rugby va beneficia în continuare de prioritate faţă de alte sporturi în folosirea gratuită a stadionului pentru meciuri şi antrenamente, ca atare pregătirea sportivilor şi activitatea competiţională nu vor avea de suferit.
 • În virtutea aceluiaşi interes public legitim, sporturi şi sportivi care aduc mândrie ţării prin performanţă şi medalii, în ciuda faptului că se antrenează în condiţii mai slabe sau în spaţii închiriate, vor primi dreptul de a se pregăti aici sau de a-şi desfăşura competiţiile. De asemenea, publicul larg are acelaşi drept de a beneficia de această investiţie.
 • Ministerul Tineretului şi Sportului sprijină sportul şi sportivii români şi nu poate accepta situaţia ca anumite persoane sau grupuri de interese să realizeze profit de pe urma unei investiţii a statului. Scopul nostru este ca toate sporturile să aibă şanse egale, iar sportivii să fie recompensaţi în baza performanţei", se arată în comunicatul citat.
Federaţia Română de Rugby (FRR) acuză că MTS vrea să naţionalizeze Stadionul Naţional de Rugby Arcul de Triumf, prin faptul că ministerul doreşte ca pe noua arenă să se desfăşoare şi competiţii din alte sporturi.

Recepţia Stadionului Arcul de Triumf a avut loc la 4 decembrie 2020, acesta fiind realizat de Ministerul Lucrărilor Publice, Dezvoltării şi Administraţiei, prin Compania Naţională de Investiţii.

Stadionul Arcul de Triumf este al doilea stadion finalizat din cele trei pe care România şi-a luat angajamentul să le realizeze pentru antrenamentele viitoarelor partide organizate la Bucureşti în cadrul Euro-2020, informează News.ro.








Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

















2437 vizualizari

 • -8 (10 voturi)    
  Comentariu sters de utilizator (Marţi, 9 februarie 2021, 10:32)

  [anonim]

 • +7 (9 voturi)    
  Stadionul Arcul de Triumf (Marţi, 9 februarie 2021, 10:52)

  truiad [utilizator]

  Pozitie corecta a ministrului Sporturilor.
  Federatia de rugbi sau cei ce vorbesc in numele ei gresesc voit sau in necunostinta de cauza.
  Un bun construit din bani publici (ai tuturor) nu este corect sa devina proprietatea unei federatii care doar beneficiaza, nu a investit nimic. Aranjamentele cu privire la exploatarea bazei sportive vantajeaza Federaria de Rugbi: echipele isi vor face antrenamente si jocurile fara cost.
 • +8 (10 voturi)    
  Corect! (Marţi, 9 februarie 2021, 11:01)

  JohnnyBGoode [utilizator]

  Vrem o administrare corectă a banului public.

  Iubesc rugby-ul și mă bucur că va putea continua pe Arcul de Triumf.

  Guvernul României trebuie să oprească căpușarea avuției publice.

  Bravo domnule Novak! Nu cedați!
  • -1 (5 voturi)    
   hahaha (Marţi, 9 februarie 2021, 14:17)

   john70 [utilizator] i-a raspuns lui JohnnyBGoode

   Cea mai corecta administrare a banului public era sa nu se dea pentru stadioane.

   Solutia simpla: Federatia Romana de Rugby sa cumpere stadionul de la statul roman.
   • 0 (0 voturi)    
    da (Marţi, 9 februarie 2021, 17:06)

    marr.io [utilizator] i-a raspuns lui john70

    DE acord cu tine, se puteau investi mult mai bine in UNITATI DE PRODUCTIE CU VALOARE ADAUGATA = FABRICI. ONG Federatia romana de rugby sa cumpere stadionul cu ce? De unde bani? Din donatii? Nu prea cred ca vor obtine banii necesari. Daca si-ar vedea de lungul nasului ar obtine mult mai multe. Sa ne intelegem, respect rugby, traditia, sportivii insa hai sa facem lucrurile corect. Solutia corecta, pana acum, este folosinta gratuita pentru antrenament si jocuri... dar stai noi (federatia) vrem sa si inchiriem... Mai sa fie!
    • 0 (0 voturi)    
     hei (Sâmbătă, 13 februarie 2021, 15:21)

     john70 [utilizator] i-a raspuns lui marr.io

     Poate sa-l cumpere cu un un imprumut bancar bazat pe un plan de afaceri si ipotecand stadionul.
 • +2 (2 voturi)    
  De de nu se reabilitează și (Marţi, 9 februarie 2021, 16:15)

  nick24 [utilizator]

  Stadionul de rugby din Oarcul Copilului?
  E o zonă f frumoasă, spațiu destul pt modernizare și tradițional a fost permanent atadion de rugby.
  E păcat să fie lăsat în paragină.
  Poate fi făcut exact ca Stadionul Arcul de Triumf!
  Chiar merită!
 • -1 (1 vot)    
  Incorect (Marţi, 9 februarie 2021, 17:02)

  andrei d [utilizator]

  Statul contribuie tot timpul la reabilitarea diverselor obiective, asta nu înseamnă ca devine proprietar și administrator.
  Stadionul asta a fost casa naționalei de rugby peste 100 de ani. Acum diverse interese vor sa schimbe asta, ca sa joace și alde FCSB acolo, de parca nu a profitat destul de stadioane de la stat pana acum.
  Nu va lăsați pacăliți și va rugăm lăsați rugbiul in pace!! Avem destul fotbal peste tot deja....


Abonare la comentarii cu RSS

ESRI

Top 10 articole cele mai ...



Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.



powered by
developed by