​Preşedintele Comitetului de Organizare al JO de la Tokyo, Yoshiro Mori, şi-a cerut scuze, joi, pentru unele declaraţii ale sale cu privire la femei, el precizând că îşi retrage afirmaţiile, însă nu va demisiona, în ciuda criticilor, informează Japan Times.

HotNews.roFoto: Hotnews

Hashtag-ul “Mori, te rugăm să demisionezi” era popular în Japonia joi dimineaţă, iar unii utilizatori ai platformei au făcut un apel către sponsori să facă presiuni pentru ca Mori să părăsească postul din cadrul Comitetului de Organizare.

Mori, în vârstă de 83 de ani, fost premier, a recunoscut faptul că afirmaţiile sale referitoare la femei sunt nepotrivite şi împotriva spiritului olimpic.

Yoshiro Mori şi-a cerut iertare la o zi după ce s-a plâns că femeile vorbesc prea mult la şedinţe şi au “un simţ puternic al rivalităţii”.

“A fost o afirmaţie nepotrivită. Îmi cer scuze”, a spus Mori. Întrebat dacă va demisiona, el a spus că nu are o astfel de intenţie, subliniind că are responsabilitatea organizării unor JO de succes.

La o reuniune de miercuri, Mori a afirmat că femeile vorbesc prea mult la şedinţe şi a sugerat că timpul alocat femeilor pentru a-şi spune punctul de vedere ar trebui limitat. “Ministerul Educaţiei a insistat asupra alegerii femeilor ca directori. Însă o şedinţă a conducerii cu multe femei va face ca totul să dureze prea mult”.

El a vorbit despre experienţa sa ca fost preşedinte al Federaţiei Japoneze de Rugby, adăugând: “Femeile au un simţ puternic al rivalităţii. Dacă o femeie membru ridică mâna pentru a lua cuvântul, toate celelalte simt nevoia să vorbească şi ele. Până la urmă toată lumea spune ceva. Cineva mi-a spus că dacă mărim numărul de femei în board va trebui să limităm timpul alocat pentru a-şi spune punctul de vedere. Altfel nu vor înceta să vorbească, iar acest lucru este o problemă”.

Presa japoneză notează că unii participanţi la şedinţă au râs, însă comentariile lui Mori au fost condamnate de femeile din politică şi din posturile de conducere din sport, potrivit News.ro.