​Yoshiro Mori, fost premier al Japoniei, a spus că este necesară reglementarea timpului de vorbire al femeilor la diverse întruniri, "altfel nu vom putea termina niciodată”, informează nytimes.com.

HotNews.roFoto: Hotnews

Preşedinte al Comitetului de Organizare pentru Jocurile Olimpice de la Tokyo, Yoshiro Mori, a provocat reacţii pe reţelele sociale după ce au apărut informaţii despre comentariile la adresa femeilor în timpul unei şedinţe executive a Comitetului Olimpic Japonez care a avut loc online.

"În consiliile cu multe femei, şedinţele durează atât de mult timp”, a spus râzând Mori, în vârstă de 83 de ani, potrivit unui articol din publicaţia Asahi Shimbun. "Femeile au un puternic simţ al competiţiei. Dacă o persoană ridică mâna, probabil că altele se gândesc, trebuie să spun şi eu ceva. De aceea toată lumea vorbeşte".

Mori, fost prim-ministru, răspundea la o întrebare prin care îi cerea să comenteze planul comitetului olimpic de a creşte numărul membrilor femei din consiliul de administraţie la peste 40% din total.

"Trebuie reglementat într-o oarecare măsură timpul de vorbire. Altfel nu vom putea termina niciodată”, a spus Mori.

Reacţiile nu au întârziat să apară, iar pe pe Twitter, utilizatorii au început rapid să solicite demisia lui Mori. Alţii au sugerat că vârsta lui Mori şi atitudinea sa învechită reprezintă adevărata problemă. Mori, care a fost adesea faţa publică a comitetului organizator de la Tokyo, deoarece a insistat ca Jocurile să se desfăşoare în mijlocul unei pandemii globale, a părut să facă o excepţie pentru femeile care sunt în prezent membre ale comitetului organizator de la Tokyo. Aceste femei, a sugerat el, sunt capabile să vorbească atât cât să corespundă standardelor sale de concizie.

Aceste femei "au experimentat întruniri internaţionale. De aceea discuţiile lor sunt sofisticate, ajung la subiect şi sunt foarte utile”, a spus el.

Masa Takaya, purtător de cuvânt al comitetului de organizare din Tokyo, a declarat că nu are niciun comentariu cu privire la remarcile lui Mori despre femei, potrivit News.ro.

Pe reţelele de socializare, pe fondul cererilor de demisie a domnului Mori, alţii şi-au exprimat uimirea nu doar în legătură cu comentariile sale, ci şi cu faptul că nimeni de la întrunire nu a obiectat. "Aceasta nu este altceva decât discriminare împotriva femeilor”, a scris un utilizator Twitter. „Ar trebui să demisioneze imediat. Dar problema este că nimeni nu l-a oprit. Cea mai mare ştire este că a spus acest lucru la şedinţa oficială a Comitetului de Organizare, unde au participat şi reporteri, şi că nimeni nu a oprit discriminarea".