Eduard Novak, ministrul Tineretului şi Sportului, a comentat pe larg, pe pagina personală de Facebook, incidentul în care a fost implicat Marius Șumudică. Acesta consideră că insultele rasiste şi discriminatorii aduse la adresa antrenorului român de către comentatorul turc Erman Toroglu sunt inacceptabile şi de netolerat.

Eduard NovakFoto: Eduard Novak / Facebook

Ce spune ministrul despre cazul Marius Șumudică

"În legătură cu discuţiile generate în spaţiul public de incidentul cu implicaţii negative asupra lumii sportului în care a fost implicat antrenorul român Marius Şumudică, în calitate de ministru al Tineretului şi Sportului, dar şi de sportiv, afirm cu tărie necesitatea ca acest mediu să fie unul al egalităţii şi sportivităţii, unde toţi factorii implicaţi să aibă în permanenţă un dialog constructiv, bazat pe valori comune şi pe înţelegere reciprocă. Niciunul dintre noi, cei care facem parte din această lume, nu trebuie să renunţăm la atitudinea fermă împotriva discursului bazat pe ură, rasism sau discriminare de orice fel.

Comportamentul comentatorului turc Erman Toroglu şi insultele rasiste şi discriminatorii aduse la adresa domnului Marius Şumudică sunt inacceptabile şi de netolerat. Este cu atât mai greu de înţeles şi de acceptat situaţia, cu cât sportivii români au adus de-a lungul timpului o valoare imensă sportului turcesc, în special în lumea fotbalului. Fotbalişti români, precum Mircea Lucescu şi George Hagi sunt văzuţi ca idoli atât de către suporteri, cât şi de către mulţi jucători turci.

Privesc cu îngrijorare orice incident de natură să ameninţe principiile despre care am vorbit şi nu pot fi de acord cu manifestările care le nesocotesc, indiferent de sursa care le generează, de cei împotriva cărora sunt îndreptate sau de contextul în care apar.

Consider că un prim pas important în remedierea acestei situaţii nefericite ar trebui să vină din partea comentatorului turc, prin prezentarea unor scuze care să demonstreze că acesta regretă insultele aduse antrenorului român" - Eduard Novak, pe Facebook.

Declarația la care face referire Novak

Erman Toroglu, fost fotbalist și arbitru turc, a avut un adevărat derapaj verbal la adresa lui Marius Șumudică la postul de televiziune "A spor".

"Acel antrenor e un circar, nu am văzut de mult un așa actor. Nu am mai văzut așa ceva. Unde se crede? Se comportă ca un țigan, un țigan!", a precizat Toroglu.

Moderatorul Ender Bilgin a încercat să-l calmeze, însă comentariile au continuat: "Ce să nu spun, fraților? Cum să îi spun, cerșetor?", a completat Toroglu.

S-ar putea să te intereseze și:

Mircea Rednic știe prin ce trece Marius Şumudică: "Şi eu am păţit la fel, mi s-au umflat penele"

Ce a spus Marius Șumudică imediat după despărțirea cu cântec de Gaziantep

Efectul scandalului: Marius Şumudică nu mai este antrenorul echipei Gaziantep

Derapaj rasist la adresa lui Marius Șumudică la o televiziune din Turcia: "Se comportă ca un țigan, un cerșetor"