​Tribunalul federal elveţian a anulat suspendarea de opt ani a înotătorului chinez Sun Yang, pronunţată în februarie de Tribunalul de Arbitraj Sportiv (TAS), care va trebui să arbitreze din nou, conform unui comunicat al celei mai înalte instanţe juridice din ţară, publicat joi şi citat de AFP.

HotNews.roFoto: Hotnews

Tribunalul federal a aprobat cererea prezentată de triplul campion olimpic "pentru cauză de parţialitate a unui arbitru al TAS. Decizia TAS este anulată, iar Tribunalul de Arbitraj Sportiv va trebui să statueze din nou asupra cazului lui Sun Yang într-o componenţă diferită", se arată în comunicat.

Deocamdată, motivaţiile tribunalului nu sunt disponibile.

TAS a anunţat pe 28 februarie suspendarea vedetei nataţiei chineze pentru distrugerea cu lovituri de ciocan a unui eşantion la un control antidoping inopinat, în septembrie 2018.

Această suspendare de opt ani a fost una dintre cele mai spectaculoase decizii ale TAS, din cauza gravităţii sale şi a statutului înotătorului, triplu campion olimpic şi un adevărat superstar în ţara sa. El a făcut imediat apel în proces civil.

Depistat deja pozitiv la un stimulent în 2014, Sun Yang a fost pedepsit pentru distrugerea cu lovituri de ciocan a eşantionului cu probe recoltate la un control antidoping inopinat în 2018.

La rândul ei, Agenţia Mondială Antidoping (AMA/WADA) a indicat că a fost informată de decizia Tribunalului federal.