​Tribunalul de Arbitraj Sportiv (TAS) a respins luni apelul braziliencei Rafaela Silva, campioana olimpică en titre la judo, suspendată doi ani în urma unui control antidoping pozitiv, în 2019, care nu îşi va putea apăra astfel titlul la JO de la Tokyo, din vara anului viitor, informează AFP.

Rafaela SilvaFoto: ijf.org

Silva, medaliată cu aur la categoria 57 kg cu ocazia Jocurilor Olimpice de la Rio, din anul 2016, a fost testată pozitiv la fenoterol, un produs utilizat în special pentru tratamentul astmului, pe 9 august 2019, la Jocurile Panamericane, scrie Agerpres.

Ea a primit o suspendare de doi ani din partea Federaţiei internaţionale de judo. Această sancţiune a fost confirmată apoi în apel, pe 22 ianuarie 2020.

Silva, care şi-a susţinut tot timpul nevinovăţia, a afirmat că a fost contaminată în mod accidentat, la Jocurile Panamericane, ca urmare a contactelor cu colega sa de cameră şi cu suporterii.

Judoka în vârstă de 28 ani a declarat, totodată, că există şi posibilitatea ca substanţa să-i fi fost transmisă de un bebeluş, fiica unei prietene, care făcea uz de produse împotriva astmului.

Rafaela Silva, care a crescut în Cidade de Deus, celebra favelă din Rio de Janeiro, a câştigat cele mai mari titluri în Brazilia, la Campionatele Mondiale din 2013 şi la Jocurile Olimpice din 2016. Graţie succeselor sale, ea a devenit un simbol al reuşitei pentru populaţia din cartierele sărace.