​Suedezul Armand Duplantis, recordman mondial la săritura cu prăjina, şi venezueleanca Yulimar Rojas, autoarea unui nou record mondial indoor la triplu salt, au fost aleşi cei mai buni atleţi ai anului 2020, conform anchetei realizate de Federaţia internaţională de atletism (World Athletics), relatează AFP citată de Agerpres.

HotNews.roFoto: Hotnews

Duplantis devine la 21 de ani cel mai tânăr laureat al acestui premiu, după ce a bătut de două ori, în februarie, recordul mondial deţinut de Renaud Lavillenie (6,16 m), cu 6,17 m şi apoi cu 6,18 m în sala de la Glasgow. El a stabilit şi cea mai bună performanţă mondială în aer liber ( 6,15 m) pe 17 septembrie la Roma, detronându-l pe legendarul Serghei Bubka. Suedezul a câştigat în acest an toate cele 16 concursuri la care a participat.

Părinţii lui Duplantis, Helena şi Greg, au fost recompensaţi la rândul lor cu premiul pentru cel mai bun antrenor al anului.

Rojas, 25 ani, dublă campioană mondială în aer liber (2017, 2019), a stabilit un nou record mondial la triplu salt indoor, cu performanţa de 15,43 m reuşită pe 21 februarie la Madrid. Fostul record mondial (15,36 m) a rezistat timp de 16 ani.

La masculin, lista nominalizaţilor pentru cel mai bun atlet al anului i-a mai cuprins pe ugandezul Joshua Cheptegei (5.000 m) americanul americanul Ryan Crouser (aruncarea greutăţii), norvegianul Karsten Warholm (400 m garduri) şi germanul Johannes Vetter (aruncarea suliţei), în timp ce la feminin celelalte finaliste au fost etiopianca Letesenbet Gidey (5.000 m), olandeza Sifan Hassan (semifond, fond), kenyanca Peres Jepchirchir (semimaraton) şi jamaicana Elaine Thompson-Herah (100 m).