In paralel cu lupta pentru titlu din Liga 1, pe piata cotidianelor de sport se desfasoara o confruntare extrem de interesanta: noul ProSport, revenit in curtea Publimedia, incearca sa detroneze Gazeta Sporturilor din postura de lider al presei sportive. Am lucrat aproape 5 ani in echipa GSP si va pot spune 3 dintre atuurile Gazetei care vor face extrem de dificila misiunea ProSport.

Doua dintre acestea sunt extrem de vizibile. Cel de-al treilea este unul mai putin spectaculos, dar, din punctul meu de vedere, foarte important in foarte multe situatii.

Atuul 1: Colaborarile cu alte televiziuni

In acest moment, cel putin 6 televiziuni promoveaza Gazeta Sporturilor in cadrul jurnalelor sportive sau in cadrul emisiunilor de analiza fotbalistica: Antena 1, Antena 2, Antena 3, Realitatea TV, Kanal D, Telesport.

Astfel, daca deschizi televizorul duminica seara, dupa etapa, ii vei vedea pe Ovidiu Ioanitoaia moderand Recursul etapei (Antena 2), pe Vochin analizand meciuri la Fanatik Show (Telesport), pe Buzarin si Geambasu comentand meciurile la Ziua de Fotbal (Kanal D), respectiv Realitatea Sportiva (Realitatea TV).

Gasiti un singur ziar ale carui vedete se afla in acelasi timp, in prime time, la 4 televiziuni diferite. Si apoi spuneti-mi si mie ca sa nu mai cred ca aceasta performanta reprezinta un atuu unic.

Atuul 2: Brandul si brandurile

Gazeta Sporturilor si Ovidiu Ioanitoaia, Luminita Paul, Radu Cosasu, Alin Buzarin, Cristian Geambasu, Catalin Tolontan, Adrian Georgescu, Maria Andries, Andrei Vochin, Tudor Octavian, Andrei Niculescu, Decebal Radulescu, Traian Ungureanu, Emil Mierla, Radu Naum, Alin Fornade, Daniel Sendre... E suficient?

Atuul 3: Rapiditate, eficienta si prospetime

In acest sens, la Gazeta exista o antrenare intensa a rapiditatii muncii. Indiferent daca este prima ta zi in aceasta echipa sau te afli acolo de 10 ani, trebuie sa te misti repede si bine.

Graba strica treaba? Nici pe departe. Cand oamenii se grabesc si sunt antrenati sa fie rapizi, simturile lor devin mai vii, mai ascutite. Nu conteaza ca mai sunt 5 ore pana la termenul de predare al articolului. Il faci atunci, pe loc, si-l predai rapid.

Astfel, exista tot timpul din lume pentru editor sa-l slefuiasca daca este cazul, pentru cei de la paginare sa-i dea valoare grafica, pentru tine sa te duci la tigara daca nu cumva te-ai lasat dupa ce ziarul a publicat amanunte despre drama lui Dobrin.

In plus, anii de antrenament au dus la o situatie aparte: oamenii petrec la redactie cam jumatate din timpul pe care-l consuma colegii lor de la alte publicatii. Deci, in aceste conditii, cine e mai proaspat a doua zi, cand trebuie facut un nou ziar?

Ce va fi

In lunile care vor veni, vor exista destule situatii cand locul 1 va fi castigat cu ajutorul unui concurs cu premii sau de o promovare mai buna pe TV. Vor exista destule situatii in care fiecare dintre cele doua publicatii isi va anunta aproape enervant victoria. Vor exista destule situatii in care tu vei considera ca locul 1 ar trebui sa fie pe locul 2 si invers. Ca la fotbal.

Din fericire, lucrurile acestea sunt mai putin importante. Cele mai numeroase situatii vor fi cele in care rivalitatea dintre ProSport si Gazeta va insemna livrarea la taraba a unor ziare excelente pentru noi.