Un studiu realizat în comun de platforma Strava, cea mai mare comunitate sportivă mondială, cu peste 70 de milioane de practicanţi de sport, şi de Universitatea Stanford din Statele Unite, demonstrează costurile financiare, personale şi de motivaţie pe care le generează pandemia de Covid-19 în rândul comunităţii sportive americane, informează agenţia EFE.

Testare Covid-19Foto: Sumit Sanyal/SOPA Images / Shutterstock Editorial / Profimedia

Conform studiului, 131 de sportivi profesionişti chestionaţi au relevat o serie de schimbări substanţiale în comportament, inclusiv schimbări drastice în programele de antrenament, precum şi perseverenţa şi rezistenţa comunităţii sportive profesioniste în timpul uneia dintre cele mai complicate perioade din istoria modernă.

În general, sportivii s-au antrenat mai mult şi cu intensitate mai mare, deşi se tem de efectele economice cauzate de restricţii.

Totodată, le-a fost afectată şi sănătatea mintală. Unul din cinci sportivi (22,5%) a recunoscut că are dificultăţi să se antreneze din această cauză, în timp ce înainte de restricţiile impuse de pandemie, doar 3,9% dintre sportivi s-au simţit deprimaţi mai mult de jumătate din zilele săptămânii, ceea ce înseamnă o creştere de aproape şase ori.

De asemenea, conform aceluiaşi studiu, înainte de pandemie numai 4,7% dintre sportivi au afirmat că se simt nervoşi sau anxioşi jumătate din zilele săptămânii, în timp ce în timpul pandemiei de Covid-19, acest procent a crescut până la 27,9%.

Aspectul financiar este şi el una din marile preocupări pentru sportivii americani participanţi la sondaj, astfel că 71% dintre ei au suferit pierderi derivate din activităţile lor sportive.

Sondajul a reunit răspunsurile a 131 de sportivi profesionişti de la discipline de anduranţă din Statele Unite, incluzând ciclişti (39%), maratonişti (44%) şi triatlonişti (11%) în activitate, transmite Agerpres.