Ministrul Tineretului şi Sportului, Ionuţ Stroe, a prezentat normele ce trebuie respectate pentru a se putea relua antrenamentele colective şi competiţiile în sporturile de luptă, publicate în cel mai recent ordin comun al MTS şi Ministerului Sănătăţii.

Ionut StroeFoto: Facebook - Ionut Stroe

Între acestea figurează dezinfectarea mâinilor şi picioarelor a suprafeţelor de luptă, teste, izolare în cantonamente, circuite separate şi purtarea măştii în săli, transmite News.ro.

  • "Am definit în noul ordin modalitatea în care se pot desfăşura antrenamentele, dar şi competiţiile la sporturile de contact sau de luptă, cum am scris noi în noul ordin. Guvernul a eliminat în urmă cu o săptămână, prin acea hotărâre care prelungea starea de alertă, restricţia privind sporturile de contact.
  • Această categorie cuprinde arte marţiale, judo, lupte, taekwondo, kickboxing, toate categoriile de activităţi care presupun contact, activitate fizică intensă, care erau restricţionate. Acum se permit antrenamente colective, competiţii, într-un regim izolat. Am adus aceste sporturi pe picior de egalitate cu toate celelalte sporturi care fuseseră reglementate.
  • Era singura categorie de sporturi care era restricţionată. Este nevoie de acel test Covid cu 48 de ore de proba cântarului, dacă vorbim de competiţii pentru această categorie de sporturi sau cu 48 de ore înainte de începerea competiţiei la celelalte care nu au această condiţie. Pe durata competiţiei, în cadrul acestor sporturi de contact, sportivii vor trebui să fie izolaţi sub forma unui cantonament, unei bule.
  • Se recomandă tuturor echipelor participante la această competiţie să intre în această formă de izolare. Sunt mult mai puţini decât la sporturile colective care să intre în cantonament în aceeaşi bază sau în acelaşi hotel.
  • La intrarea în cantonament, echipele trebuie să fie separate pentru perioada în care sunt cazaţi acolo. Vor exista circuite separte pentru sportivi, pentru antrenori, pentru arbitri, pentru celelalte persoane care participă la această activitate. În sala unde se desfăşoară aceste competiţii ale sporturilor de contact purtarea măştii va fi obligatorie, cu excepţia sportivilor care participă la competiţii.
  • Înainte de meci, dezinfectarea mâinilor şi eventual a picioarelor, în cazul în care există ramuri de sport care folosesc picioarele este absolut obligatorie. Numărul persoanelor din imediata apropiere a suprafeţei de luptă, antrenori, medici, staff tehnic, va fi limitat la minimum posibil şi fiecare federaţie are obligaţia să nuanţeze prin regulamente interne acest lucru, iar materialele sportive şi suprafaţa de luptă, ring, tatami, saltea, vor trebui dezinfectate de fiecare dată înainte de folosire" - Ionuț Stroe, într-o conferinţă de presă.

S-a renunțat la cantonamente pentru sporturile de echipă în sală

  • "Pentru sporturile de echipă în sală: Înainte de intrarea în competiţie şi pe duarata competiţiei va fi necesar un singur test PCR cu rezultat negativ pentru a putea participa la competiţie, cu 48 de ore înainte, fără a mai fi nevoie de acea perioadă de izolare de două săptămâni.
  • Mă aştept ca, după această măsură prin care sprijinim activitatea celor care participă la asemenea competiţii, cei din cluburi, cei din federaţii şi bineînţeles sportivii să preia o foarte mare parte a responsabilităţii unui control mult mai riguros al activităţii şi vieţii extrasportive, o anumită disciplină de care este nevoie" - Ionuț Stroe.

A fost mărit numărul persoanelor care pot participa la meciurile de fotbal

"Am mărit numărul de persoane la o competiţie în aer liber, mai ales în zona presei. În zona I, cea aferentă stadionului, am mărit numărul de persoane participante de la 80 la 120.

Am specificat clar în noul ordin prezenţa a maximum 16 fotoreporteri, este un standard preluat din normele de la UEFA. În zona 2, în zona tribunei, am mărit numărul de la 100 la 130 de persoane, dintre care am specificat în ordin prezenţa a 20 de persoane care vor fi din partea presei", a încheiat Stroe.

Ultimele noutăți: Ce spune Ionuț Stroe despre revenirea spectatorilor pe arene