​Atletismul internaţional a propus joi la Oslo, pe un stadion gol, primele performanţe ale unui sezon paralizat de pandemia de coronavirus, în reuniunea ''Impossible Games'', informează AFP, potrivit Agerpres.

AtletismFoto: balkan-athletics.eu

Homer Simpson, personajul din benzile desenate americane, sau fostul baschetbalist Michael Jordan s-au numărat printre spectatorii de carton care au animat tribunele emblematicului stadion Bislett din Oslo, închis publicului pentru "Jocurile imposibilului", o competiţie mai mult demonstrativă, care a înlocuit tradiţionala reuniune din circuitul Diamond League (Liga de Diamant).

Totuşi, câţiva spectatori îmbrăcaţi în vikingi şi ridicaţi cu un elevator deasupra stadionului au putut asista la revenirea pe pista de atletism a celor mai buni atleţi scandinavi, între care recordmanul mondial la săritura cu prăjina Armand Duplantis (6,18 m).

Suedezul în vârstă de 20 de ani a trecut peste ştacheta înălţată la 5,86 m din a treia sa încercare, ratând apoi la 6,01 m la această competiţie specială, la care francezul Renaud Lavillenie a înregistrat o săritură de 5,81 m în concursul organizat în propria sa curte.

"A fost plăcut să revin pe pistă. Competiţia mi-a lipsit", a spus Duplantis.

În timp ce atletismul este bulversat de pandemia de coronavirus, prin amânarea Jocurilor Olimpice de la Tokyo pentru 2021 şi anularea Europenelor de la Paris, Oslo a marcat o reluare a activităţii după diverse tentative de a suplini lipsa tartanului.

Adevăratul sezon competiţional ar urma să debuteze pe 14 august la Monte Carlo.

Fără zgomot şi miză, starurile locale au strălucit totuşi: dublul campion mondial la 400 m garduri Karsten Warholm a stabilit cea mai bună performanţă din toate timpurile alergând singur într-o probă mai puţin practicată - 300 m garduri, cu timpul de 33 sec. 78/100.

Dublul campion european la 1.500 şi 5.000 m, Jakob Ingebrigtsen, şi-a adjudecat la doar 19 ani recordul european la 2.000 m - 4 min. 50 sec. 01/100, distanţă de asemenea puţin disputată. Alături de alţi patru semifondişti, între care cei doi fraţi ai săi, el a câştigat o competiţie pe echipe în faţa a cinci kenyeni, care au concurat în acelaşi timp la Nairobi, între care campionii mondiali la 1.500 m Timothy Cheruiyot şi Elijah Manangoi.

În cursul serii, regina schiului fond Therese Johaug (triplă câştigătoare a Globului de Cristal) a alergat singură pe distanţa de 10.000 m în 31 min. 40 sec. 67/100, un timp care ar fi clasat-o în sezonul trecut printre cele mai bune 40 de alergătoare din lume.