​Alex Benche și Răzvan Nedu, doi sportivi cu deficiențe de vedere, legitimați la Clubul Climb Again, se pregătesc intens pentru o expediție pe Mont Blanc - 4.810 m.

Sportivi cu deficiente de vedere (2)Foto: Hotnews

După premiera națională înregistrată la finalul anului trecut, când alpinistul nevăzător Alex Benchea a urcat, alături de ghidul internațional Cosmin Andron, pe Kilimanjaro - 5,895 m, anul acesta înregistrăm o nouă premieră, Răzvan Nedu, categoria B2 (sportivi cu vedere între 1 și 5%) și Alex Benchea, categoria B1 (sportivi complet nevăzători) se antrenează să urce pe vârful Alpilor.

Duminică, 5 iunie, cei doi sportivi, alături de o echipă de profesioniști au urcat pe acoperișul României, Vârful Moldoveanu (2544 m). Alex și Răzvan văd împreună 1%, fac parte din Lotul Național de Paraclimbing, și reprezintă România la competiții naționale și internaționale.

Echipa care a urcat duminică, 5 iunie, pe Vârful Moldoveanu, a fost compusă din sportivii Alex și Răzvan, antrenorul Lotului Național de Paraclimbing și fost campion balcanic la escaladă, Claudiu Miu, alpinistul Teofil Vlad, Cosmin Candoi, campion mondial la categoria B3 (sportivi cu vedere între 5 și 15%) alți sportivi și coordonatori la Lotului Național de Paraclimbing.

Alex Benchea este din Adjudeni, județul Neamț, unde natura și-a făcut loc în sufletul lui. “Am un frate geamăn, care vede, trei frați și o soră. În copilărie nu stăteam mult în casă. Trăiam la țară, aproape de Siret – astfel că ieșeam adesea în natură, explorăm împrejurimile”, povestește Alex. A venit apoi adolescența și Alex a urmat liceul special de la Târgu Frumos. Acum, Alex este student la Facultatea de Geografie, Universitatea “Babeș-Bolyai” și este pasionat de călătorii – a vizitat mai multe țări, iar în unele a călătorit singur cu avionul. Îi place să facă sport, să asculte cărți audio și are o mulțime de prieteni cu care iese cu plăcere în oraș.

Răzvan Nedu este căpitanul Lotului Național de Paraclimbing și legitimat la Clubul Climb Again din 2016. Vede 1% şi prin toate acțiunile sale ne arată tuturor că se poate. Se poate să visezi și să ai încredere în visele tale, se poate să întâlnești oameni care te ajută necondiționat, se poate să îți găsești drumul în viață pentru că îți urmezi o pasiune.

”La escaladă am descoperit o nouă lume, o lume care nu se bazează pe aparenţe, contează doar ce spun și fac”. Se cațără de 3 ani și jumătate ani și este medaliat la competiții naționale și internaționale. Astăzi, Răzvan știe că depinde și de el ca statistica să se schimbe. 9 din 10 copii cu deficiențe de vedere nu ies singuri din casă. Folosirea bastonului alb și cursurile de mobilitate sunt rare, de aceea Răzvan și-a propus să îi scoată din rutină. Le pune în mână bastonul alb și îi scoate pe puștii mai mari sau mai mici afară, în lumea reală.

Despre Climb Again

Asociația Climb Again este o organizație non-guvernamentală afiliată la Federația Română de Alpinism și Escaladă. Încă din 2014, Climb Again încurajează și susține copiii și tinerii cu dizabilitati, dornici să evolueze prin sport.

De șase ani schimbă fundamental viața copiilor și tinerilor cu nevoi speciale și îi ajută să se integreze în societate. Climb Again a ajuns la peste 1.750 de beneficiari direcți și peste 5,000 beneficiari indirecți, iar în 2018 a deschis primul centru de terapie prin escaladă din Europa.