Ionuț Stroe, ministrul Sportului, a avut miercuri o conferință de presă în care a venit cu noi precizări despre reluarea Ligii 1 la fotbal sau despre regulile stricte care trebuie îndeplinite la tenisul de câmp.

Ionut StroeFoto: cdep.ro

Despre Liga 1

"Nu văd niciun fel de motiv ca echipele să dramatizeze că două săptămâni sau o lună de zile vor sta în cantonament. Nu vreau să risc în a avansa o dată vizavi de reluarea Ligii 1 la fotbal. Pe data de 20 iulie ar trebui să finalizăm competițiile pentru a ne trimite echipele în competițiile europene. Îndată ce vom reporni antrenamentele, așa că puteți anticipa răspunsul meu privind reluarea Ligii 1.

Până la data de 1 iunie, sau chiar 25 mai, o să știm dacă putem relua competițiile. Nu fac referire doar la Liga 1, ci la toate competițiile care ne vor solicita acest lucru. Vom putea avansa un calendar" - Ionuț Stroe.

Cum va fi în bazele sportive

"La bazele sportive trebuie să se facă un control, să se măsoare temperatura la intrare în bază, sportivii să fie trecuţi într-un tabel la intrare, accesul trebuie să fie permis în funcţie de capacitatea bazei pe baza unor programări prealabile. Deplasarea de la şi către locul de deplasare trebuie să se facă respectând măsurile de protecţie generală. La locul de antrenament trebuie să fie pregătite măsuri de igienizare" - Ionuț Stroe.

Despre tenisul de câmp

"Proba de simplu a tenisului va avea câteva chestiuni clare. Pe un teren de tenis e permis accesul a cel mult trei participanți. Nu e permis accesul copiilor de mingi, nici schimbarea terenului. Jucătorii vor trebui să-și marcheze propriile mingi și să le folosească doar pe acestea la serviciu. Toate echipamentele sportive trebuiesc dezinfectate, echipamentul trebuie pus în pungi speciale" - Ionuț Stroe, citat de gsp.ro.

Modelul european

"Dorim să redeschidem cât mai multe discipline sportive. O vom face, dar gradual, cu maximă precauție. Am studiat modele similare din Uniunea Europeană și vă pot asigura că totul e calculat, anticipat, pentru că nu-mi plac lucrurile făcute la mica înțelegere.

Ne dorim să avem un echilibru. Am pregătit împreună cu Ministerul Sănătății cadrul în care se va practica sport după 15 mai. Acest cadru va fi actualizat din două în două săptămâni. Vom crea la MTS un grup din profesioniști din domeniul sportului pentru a face aceste actualizări și pentru a găsi soluții. Sperăm ca evoluția epidemiei să fie pozitivă și, progresiv, să repornim toate disciplinele sportive" - Ionuț Stroe.