Ministrul Tineretului şi Sportului, Ionuţ Stroe, a declarat, luni, că momentul reluării competiţiilor sportive, întrerupte de pandemia de coronavirus, este departe şi a precizat că nu au fost stabilite încă nici măsurile ce vor trebui respectate la reluarea antrenamentelor, transmite News.ro.

Ionut StroeFoto: cdep.ro
  • "În acest moment, prioritatea este siguranţa şi sănătatea publică şi trebuie să dăm dovadă de maximă prudenţă. Până acum, nu există nicio decizie oficială apropo de ceea ce se speculează în spaţiul public. Suntem din punctul meu de vedere încă departe de momentul în care să avem această soluţie şi să avem toate datele problemei ca să luăm într-un cadru legal decizia privind reluarea activităţilor sportive.
  • Este normal să discutăm cu entităţile sportive, iar în ceea ce priveşte fotbalul discutăm cu federaţia română şi studiem îndeaproape împreună cu Ministerul Sănătăţii posibilităţile legale şi din punct de vedere epidemiologic pe care le avem la îndemână ca să putem relua activitatea.
  • Lucrăm cu Ministerul Sănătăţii la acest plan de reluare a activităţii sportive, a antrenamentelor pentru sportivi, bineînţeles o reluare treptată, urmând a face următorul scenariu în zona competiţiilor. În aceste momente încercăm să definim foarte clar ce înseamnă această pregătire centralizată după noile reguli epidemiologice, pentru că nu va mai fi la fel, cu siguranţă, în sensul că tot ce se va face în sport va trebui fie într-un cadru care să îndeplinească anumite condiţii specifice pentru a găzdui şi proteja sportivii, după 15 mai, eventual, când va coincide cu perioada de relaxare a măsurilor.
  • Dar pentru aceste baze şi pentru a crea acest cadru trebuie să dăm posibilitatea unei izolări din partea tuturor celor care participă la activitatea sportivă şi mă refer nu numai la sportivi, ci şi la staff tehnic, personal auxiliar, oameni care deservesc această activitate.
  • Avem modele la care lucrăm, avem modele din afara ţării, pentru că îmi place să împrumut modele europene ale unor ţări care deja studiază acest lucru şi căutăm cea mai bună şi sigură soluţie pentru toată lumea. Nu aş vrea să avansez aceste scenarii pentru că deja s-au făcut specificaţii în spaţiul public. În momentul în care vom avea soluţia perfect adaptată, care să se potrivească cu modelul de aici de la noi, o vom avansa public.
  • Decizia finală va aparţine epidemiologilor, Ministerului Sănătăţii, premierului şi autorităţilor acestui stat. Există această idee a testării înaintea reluării pregătirilor, ba chiar în timpul pregătirilor şi în timpul competiţiilor, astfel încât riscul să fie minimalizat, dar toate aceste soluţii, aceste idei le vor avansa cei care sunt experţi în acest domeniu, respectiv medicii epidemiologi", a declarat Ionuț Stroe la Digi24.

Liga Profesionistă de Fotbal a anunţat, vineri, pe site-ul oficial, că pregăteşte o propunere de protocol pentru reluarea antrenamentelor şi a jocurilor oficiale, care va fi înaintată săptămâna viitoare autorităţilor guvernamentale.

De asemenea, LPF a anunţat că discurtă cu Ionuţ Stroe, ministrul Tineretului şi Sportului, "pentru identificarea celor mai bune soluţii în vederea reluării competiţiilor sportive întrerupte de pandemie, fără a pune în pericol sănătatea sportivilor".