Organizatorii Turului Elveției au anunțat, vineri, că cicliștii profeșioniști vor putea lua parte la o competiție virtuală, programată în perioada 22 - 26 aprilie, care "va respecta restricțiile globale legate de pandemia Covid-19", informează AFP.

Turul virtual al ElvetieiFoto: Tour De Suisse

Echipele care vor participa la următoarea ediție a Turului Elveției, cursă World Tour programată în iunie pentru care nu a fost încă luată o decizie de amânare sau anulare, au fost invitate să ia parte la această competiție virtuală, fiecare echipă putând fi reprezentată de trei cicliști.

Proiectul, dezvoltat alături de grupul Velon care reunește mare parte dintre echipele circuitului mondial de ciclism, reprezintă o serie de cinci curse individuale pe biciclete de antrenament conectate la o platformă (Rouvy), pe o durată de o oră, pe traseele incluse în Turului Elveției.

Vor fi afișate datele cicliștilor cu privire la viteză, putere și cadență. Aceștia vor fi reprezentați prin avatare 3D care poartă echipamentul echipei și vor fi echipați cu webcam-uri, astfel că "telespectatorii vor putea să le vadă fețele", explică Velon.

"Este o bună modalitate pentru a interacționa cu fanii noștri și de a concura când cursele standard nu sunt posibile", a declarat ciclistul australian Michael Matthews (Sunweb), citat de organizatori. "Ne oferă motivație când toate celelalte lucruri sunt atât de nesigure în acest moment", a adăugat acesta.

Marc Madiot, directorul sportiv al echipei Groupama-FDJ, a confirmat participarea: "Iau orice inițiativă de stimulare a cicliștilor în această perioadă. De ce nu? În situația în care suntem, nimic nu trebuie interzis".

"Nu se pune problema să înlocuim cursa reală", a adăugat Madiot. "Pe acest tip de bicicletă nu avem aceeași senzație de viteză, de echilibru, de plasare ca într-un pluton".

Pentru a evidenția diferența dintre virtual și real, Madiot a afirmat: "Când mă pun în locul unui pilot de Formula 1, pot să merg foarte repede, dar știu că nu risc nimic".