Gimnasta Oksana Chusovitina, care spera să dispute în această vară cea de-a opta Olimpiadă din cariera sa, va trebui să aştepte până în 2021 pentru a îmbunătăţi recordul pe care l-a stabilit în urmă patru ani, când a devenit cea mai vârstnică gimnastă participantă la Jocuri, informează EFE, citată de Agerpres.

Oksana Chusovitina, la Rio de Janeiro in 2016Foto: Captura YouTube

La scurt timp după ce a aflat de amânarea Jocurilor Olimpice de la Tokyo până în 2021, din cauza pandemiei de coronavirus, gimnasta a confirmat că îşi va mai prelungi cariera până în vara viitoare, pentru a putea concura la marele eveniment sportiv din capitala Japoniei.

"Aveam de gând să-mi închei cariera la Jocurile de la Tokyo, iar acum nu îmi voi schimba planurile. Un alt sezon în sală", a declarat Chusovitina pentru agenţia TASS.

Oksana Chusovitina, care va împlini 45 de ani în luna iunie, şi-a făcut debutul în competiţiile olimpice la Barcelona, în 1992, şi este un miracol permanent într-o disciplină dominată de adolescente-minune.

Iubește gimnastica și nu vrea să se retragă

"Iubesc gimnastica şi mi-am spus: de ce să nu mă antrenez şi să concurez cât timp încă mai pot?", a declarat sportiva într-un interviu acordat ATP luna trecută, la Taşkent, capitala Uzbekistanului, adăugând: "Dacă m-aş opri acum, cred că aş regreta enorm".

Născută pe 19 iunie 1975 la Buhara, Oksana Chusovitina a făcut primii paşi în gimnastică în fosta Uniune Sovietică, însă debutul său la Jocuri s-a produs sub culorile Echipei Unificate a fostelor republici sovietice, în 1992 la Barcelona, într-un moment în care URSS se afla în plină descompunere.

JO de la Barcelona, prima amintire de la nivel înalt

La Barcelona, ea a câştigat aurul în concursul general pe echipe, însă gimnasta uzbecă a fost nevoită să aştepte 16 ani (patru olimpiade) pentru a cuceri o medalie olimpică la individual. Acest lucru s-a produs în 2008, la Beijing, sub culorile Germaniei, ţară căreia i s-a alăturat în 2002, pentru a-i permite fiului său Alişer să se trateze de leucemie.

Prezenţa sa la Rio, în 2016, a transformat-o în prima gimnastă participantă la şapte ediţii consecutive ale Jocurilor Olimpice. Cele mai frumoase amintiri le are, însă, de la ediţia 2008, unde a împărţit podiumul cu două sportive din China şi Coreea de Sud, cu zece ani mai tinere decât ea, însă cel mai important lucru l-a reprezentat vindecarea fiului său.

Timbru cu efigia sa

Olimpiada de la Tokyo va fi a cincea pe care Oksana Chusovitina o va disputa sub culorile Uzbekistanului, o ţară cu 33 milioane de locuitori, unde notorietatea sa este atât de mare încât a fost editat şi un timbru cu efigia sa.

Chusovitina şi-a câştigat locul pentru JO de la Tokyo cu ocazia Cupei Mondiale care a avut loc anul trecut la Stuttgart (Germania). Ea a fost beneficiara realocării locurilor de către FIG, după distribuirea biletelor pe echipe. Deşi este deja calificată pentru proba de sărituri, ea nu ezită să se pregătească pentru a lua parte la calificările pentru concursul individual compus al JO.

Gimnasta uzbecă va veni în Japonia şi cu obiectivul de a deveni membru al Comitetului Olimpic Internaţional (CIO). Este unul dintre cei 30 de sportivi care concurează pentru unul dintre cele patru locuri vacante în Comisia sportivilor din cadrul CIO. Alegerile vor avea loc la Satul Olimpic din Tokyo, în timpul Jocurilor.