​Preşedintele Comitetului Internaţional Paralimpic (CIP), Andrew Parsons, a declarat marţi că amânarea Jocurilor Olimpice şi Paralimpice de la Tokyo (24 iulie - 9 august) pentru un an era ''singura opţiune logică'' în contextul pandemiei de coronavirus, potrivit Agerpres.

Andrew ParsonFoto: paralympic.org

''Sănătatea oamenilor trebuie să fie întotdeauna prioritatea noastră, iar organizarea unui eveniment sportiv de o asemenea anvergură în condiţiile pandemiei era pur şi simplu imposibilă. Sportul nu mai este, într-o asemenea situaţie, pe primul loc, ci esenţială este salvarea vieţilor. Era extrem de important pentru toţi sportivii, deci şi pentru cei paralimpici, să fie în siguranţă într-o astfel de perioadă'', a spus Parsons, potrivit dpa.

Aşa cum se ştie, Comitetul Internaţional Olimpic a confirmat, marţi, printr-un comunicat publicat pe site-ul său oficial, amânarea cu un an a Jocurilor Olimpice de la Tokyo, din cauza pandemiei de coronavirus, la finalul unor discuţii între preşedintele CIO şi premierul Japoniei.

''În circumstanţele actuale şi bazându-ne pe informaţiile oferite de Organizaţia Mondială a Sănătăţii, preşedintele CIO şi prim-ministrul Japoniei au concluzionat că ediţia a 32-a a Jocurilor Olimpice, de la Tokyo, trebuie reprogramată dincolo de 2020, dar nu mai târziu de vara anului 2021, pentru a avea grijă de sănătatea sportivilor, a tuturor celor implicaţi în Jocurile Olimpice şi a comunităţii internaţionale'', se arată în comunicat.

În istoria lor, Jocurile Olimpice de vară au fost anulate de trei ori, dar de fiecare dată din cauza războaielor:

  • Ediția din 1916, de la Berlin, nu a mai avut loc din cauza Primului Război Mondial.
  • Ediția din 1940, de la Tokyo (apoi acordată orașului Helsinki), nu s-a mai disputat din cauza Celui de-al doilea Război Mondial.
  • Ediția din 1944, de la Londra, nu a mai avut loc tot din cauza Celui de-al doilea Război Mondial.