Preşedintele Comitetului Olimpic şi Sportiv Român, Mihai Covaliu, a declarat, marţi, că se aştepta la anunţul privind amânarea Jocurilor Olimpice de la Tokyo, fiind o chestiune de ore având în vedere situaţia globală legată de pandemia de COVID-19. El a precizat că federaţiile sportive vor trebui în perioada următoare să-şi reanalizeze obiectivele pentru JO, informeazăAgerpres.

Mihai CovaliuFoto: Adrian Ilincescu/ HotNews.ro

"Era ceea ce ne aşteptam, practic era o chestiune de zile, de ore până să se anunţe această decizie. E bine că a venit în momentul acesta, pentru a nu mai da loc la interpretări şi pentru a da posibilitatea sportivilor şi celor care îi conduc pentru a-şi reevalua planurile de pregătire, strategia.

Noi astăzi am avut o primă şedinţă a Comisiei Tehnice olimpice pentru sportul de performanţă, au făcut câteva recomandări pe care le vom trimite federaţiilor sportive naţionale, urmând a începe acest dialog vizavi de decizia de amânare a Jocurilor Olimpice", a declarat Covaliu, potrivit Agerpres.

Federaţiile sportive trebuie să-şi reanalizeze obiectivele pentru JO

"Dintre recomandări, în primul rând este vorba de pregătirea sportivilor, a celor calificaţi şi a celor în curs de calificare. Avem nevoie de o regândire a strategiei până anul viitor. Trebuie să ştim dacă fiecare federaţie îşi menţine obiectivul, dacă îşi reevaluează acest obiectiv şi fiecare federaţie ce obiectiv are în perioada următoare, pe termen scurt şi după aceea să vedem un plan pe termen lung.

După anunţul preşedintelui Iohannis de astăzi, situaţia oricum devine, hai să nu-i spunem stresantă, dar devine foarte serioasă. Trebuie să respectăm aceste cerinţe, pentru că, după cum vedeţi, numărul de cazuri creşte în România şi eu cred că avem datoria fiecare dintre noi să fim disciplinaţi, că respectăm aceste măsuri, atât pentru noi, cât şi pentru cei din jurul nostru'', a mai spus Covaliu.

Sportivii calificaţi îşi păstrează dreptul de a participa la JO din 2021

"Asta e sigur, chiar preşedintele Thomas Bach a spus că cei ce au dobândit dreptul de a participa la aceste Jocuri Olimpice şi-l păstrează până în momentul în care Jocurile Olimpice vor fi organizate. Ceilalţi, în curs de calificare, vor trebui să se supună unui nou criteriu de calificare, pentru că ei îşi făcuseră un plan, mai erau trei luni până la JO, era clar că acest sistem funcţionează. Se lucrează în prezent la noul sistem, în care CIO consultă fiecare federaţie internaţională pentru a găsi cea mai bună variantă pentru un nou sistem de calificare la JO", a declarat Covaliu, la DigiSport.

Comitetul Internaţional Olimpic a confirmat, marţi, printr-un comunicat publicat pe site-ul său oficial, amânarea cu un an a Jocurilor Olimpice de la Tokyo, din cauza pandemiei de coronavirus, la finalul unor discuţii între preşedintele CIO şi premierul Japoniei.