După Canada, o altă țară a anunțat că va boicota Jocurile Olimpice de la Tokyo dacă se va decide ca evenimentul să aibă loc la datele stabilite (24 iulie - 9 august). Comitetul Olimpic Norvegian a anunțat, luni, că nu va trimite sportivii în Japonia, din cauza pandemiei de coronavirus, informează L'Equipe.

JO 2020, Tokyo Foto: tokyo2020.org

Decizia a fost luată luni, după o întâlnire între președintele Comitetului Olimpic Norvegian, Berit Kjoll, și ministrul norvegian al Culturii, Abid Raja. "CIO (Comitetul Internațional Olimpic) a făcut o treabă foarte proastă", a spus acesta din urmă. Ei ar fi trebuit să ia decizia (de a amâna evenimentul). Cum nu au făcut-o, o luăm noi".

Și Marea Britanie ia în calcul această opțiune dacă Jocurile Olimpice vor avea loc. "Dacă virusul continuă să se răspândească așa cum prevede guvernul, nu cred că va fi posibil să trimitem o echipă acolo. Nu văd cum ar putea fi gata sportivii și echipa din Marea Britanie până atunci", a declarat Hugh Robertson, președintele Comitetului Olimpic Britanic, pentru Sky Sports.

Tot luni, premierul japonez Shinzo Abe a recunoscut, în premieră, că decizia unei amânări a JO 2020 "ar putea deveni inevitabilă" dacă pandemia de coronavirus va împiedica organizarea acestora în condiţii sigure.

Care ar putea fi cele trei variante ale CIO:

  • Jocurile Olimpice să aibă loc la finalul lui 2020
  • Olimpiada să se dispute în 2021 (după modelul Euro 2020)
  • Să aibă loc totuși în 2022.

Euro 2020, o altă competiție importantă care ar fi trebuit să aibă loc în această vară, a fost amânat cu un an de zile, turneul final european urmând să se dispute în 2021.

În istoria lor, Jocurile Olimpice de vară au fost anulate de trei ori:

  • Ediția din 1916, de la Berlin, nu a mai avut loc din cauza Primului Război Mondial.
  • Ediția din 1940, de la Tokyo (apoi acordată orașului Helsinki), nu s-a mai disputat din cauza Celui de-al doilea Război Mondial.
  • Ediția din 1944, de la Londra, nu a mai avut loc tot din cauza Celui de-al doilea Război Mondial.

Jocurile Olimpice de la Tokyo ar trebui să aibă loc în perioada 24 iulie - 9 august.