Amânarea cu un an a Jocurilor Olimpice de vară de la Tokyo, din cauza pandemiei de coronavirus, ar duce la pierderi de 5,8 miliarde de dolari, relatează agenţia japoneză de ştiri Kyodo, citând predicţia unui profesor de economie de la Universitatea din Osaka, Katsuhiro Miyamoto.

Potrivit analizei, va fi nevoie de noi fonduri pentru ca sportivii să fie antrenaţi, precum şi pentru menţinerea instalaţiilor sportive din Japonia. În plus, competiţiile de calificare adiţionale vor necesita noi investiţii.
Pe 7 martie, compania financiară niponă Nikko Securities anunţa rezultatele unui studiu conform căruia anularea Jocurilor Olimpice va costa economia japoneză circa 74,2 miliarde dolari, iar veniturile corporaţiilor japoneze în 2020 ar scădea cu 24,4%, potrivit agenţiei TASS.
Decizia de amânare a Jocurilor Olimpice de la Tokyo "ar putea deveni inevitabilă" dacă pandemia de coronavirus va face imposibilă organizarea competiţiei în condiţii sigure, a recunoscut luni, pentru prima oară, premierul japonez Shinzo Abe, citat de AFP.
Schimbarea sa de poziţie vine după ce Comitetul Internaţional Olimpic (CIO) a lăsat la rândul său, duminică, să se întrevadă posibilitatea unei amânări a evenimentului, oferindu-şi un termen de patru săptămâni pentru a lua o decizie în acest sens, împreună cu toţi partenerii săi.
"Anularea nu figurează însă printre posibilităţi", a subliniat luni Shinzo Abe, după ce preşedintele CIO, Thomas Bach, declarase anterior că anularea JO 2020 "nu se află pe ordinea de zi", pentru că acest lucru "ar distruge visul olimpic".
Pentru un număr tot mai important de sportivi şi de federaţii sportive naţionale, în timp ce marea majoritate a competiţiilor sunt suspendate în întreaga lume, nu mai este timp de tergiversări în privinţa desfăşurării celui mai mare eveniment sportiv mondial.
Cereri de amânare au fost făcute până acum în mod dispersat în lumea sportului, însă sunt tot mai insistente cu fiecare zi care trece din partea sportivilor şi a instanţelor naţionale.
Pandemia de coronavirus constrânge în prezent aproape un miliard de persoane din întreaga lume să rămână la casele lor, majoritatea făcând obiectul unor măsuri drastice de izolare, iar mulţi sportivi consideră că este imposibil să se pregătească corect în acest condiţii, informează Agerpres.
Care ar putea fi cele trei variante ale CIO:
- Jocurile Olimpice să aibă loc la finalul lui 2020
- Olimpiada să se dispute în 2021 (după modelul Euro 2020)
- Să aibă loc totuși în 2022.
Euro 2020, o altă competiție importantă care ar fi trebuit să aibă loc în această vară, a fost amânat cu un an de zile, turneul final european urmând să se dispute în 2021.
În istoria lor, Jocurile Olimpice de vară au fost anulate de trei ori:
- Ediția din 1916, de la Berlin, nu a mai avut loc din cauza Primului Război Mondial.
- Ediția din 1940, de la Tokyo (apoi acordată orașului Helsinki), nu s-a mai disputat din cauza Celui de-al doilea Război Mondial.
- Ediția din 1944, de la Londra, nu a mai avut loc tot din cauza Celui de-al doilea Război Mondial.
Jocurile Olimpice de la Tokyo ar trebui să aibă loc în perioada 24 iulie - 9 august.