Marele maestru rus Aleksandr Grisciuk a solicitat public suspendarea Turneului Candidaţilor pentru titlul mondial la şah, care reuneşte opt jucători la Ekaterinburg (Rusia), din cauza pandemiei de coronavirus, relatează EFE, conform Agerpres.

Aleksandr GrisciukFoto: Wikipedia

Grisciuk a declarat după remiza cu chinezul Ding Liren, înregistrată duminică în runda a cincea a turneului, al cărui câştigător devine challenger-ul campionului mondial Magnus Carlsen, că Turneul Candidaţilor nu ar fi trebuit să se joace. Marele maestru rus ocupă locul 3, cu 2,5 puncte.

''Turneul trebuia suspendat, iar ambianţa este foarte ostilă. Pentru mine este foarte dificil, nu vreau să joc, nu vreau să fiu aici. Sunt mulţumit de rezultatul meu, dar nu este o coincidenţă că toate celelalte competiţii s-au oprit şi că unicul eveniment important care continuă este acesta'', a declarat Grisciuk pentru chess24.com.

Înainte de începerea turneului, azerul Teimur Radjabov a solicitat amânarea lui, înainte de a decide să se retragă, locul său fiind luat apoi de francezul Maxime Vachier-Lagrave, cu cel mai bun clasament FIDE dintre jucătorii neparticipanţi. Şi chinezul Wang Hao a criticat desfăşurarea Turneului Candidaţilor, dar a decis totuşi să participe la competiţie.

Rusul Vladimir Kramnik, ex-campion mondial, invitat în calitate de comentator al turneului, a declinat participarea, susţinând că turneul nu trebuie să aibă loc.

După cinci runde, lider este marele maestru rus Ian Nepomniachtchi, cu 3,5 puncte.

FIDE a luat măsuri de securitate pentru desfăşurarea competiţiei, dotată cu premii totale de 500.000 de euro, inclusiv scanere pentru controlul temperaturii, în timp ce salutul prin strângerea mâinii este opţional. În cazul în care un şahist este testat pozitiv la virusul Covid-10, turneul se întrerupe imediat şi va fi reprogramat spre finele anului, când se va relua din acelaşi punct în care a fost suspendat.

Câştigătorul Turneului Candidaţilor îl va înfrunta pe campionul mondial norvegianul Magnus Carlsen la finele anului, cel mai probabil la Dubai.

Clasamentul în timp real:

Sursa foto: wikipedia