​Preşedintele Federaţiei Internaţionale de Atletism (World Athletics), britanicul Sebastian Coe, spune că o decizie cu privire la amânarea sau nu a JO 2020 de la Tokyo ar putea fi luată în zilele sau săptămânile următoare, potrivit Agerpres.

Sebastian CoeFoto: World Athletics

''O decizie cu privire la Jocurile Olimpice poate veni foarte repede, în zilele sau săptămânile următoare. După cum am spus săptămâna trecută, nu cred că ar trebui să avem cu orice preţ Jocurile Olimpice în această vară. Problema corectitudinii concurenţei este primordială. Dacă sportivii nu vor avea şanse egale, atunci pierdem integritatea competiţiei. Cu siguranţă, nimeni nu doreşte asta'', a spus Coe, sâmbătă, pentru Reuters.

Declaraţia sa vine în contextul presiunii crescânde a unor Comitete olimpice naţionale, a unor Federaţii internaţionale şi a unor sportivi privind amânarea JO de vară 2020 de la Tokyo (24 iulie - 9 august) ca urmare a pandemiei de coronavirus şi a faptului că nu se pot antrena la capacitate maximă.

Sâmbătă, preşedintele Comitetului Internaţional Olimpic (CIO), Thomas Bach, a declarat că anularea JO 2020 de la Tokyo ar ''distruge visul olimpic'' al sportivilor din întreaga lume.

''O anulare a Olimpiadei de vară ar distruge visul olimpic a 11.000 de sportivi din 206 ţări şi ai celor din echipa olimpică a refugiaţilor. O anulare a JO 2020 ar fi soluţia cea mai puţin corectă'', a spus Bach pentru postul german de radio SWR citat de DPA.

El a subliniat că din cauza complexităţii pe care o presupune organizarea JO, acestea ''nu pot fi amânate ca un meci de fotbal de pe o săptămână pe cealaltă''.

Dacă ţări precum Slovenia, Columbia, Spania, Norvegia, Brazilia, dar şi sportivi din alte state s-au pronunţat pentru amânarea Olimpiadei de vară de la Tokyo, altele, cum ar fi Japonia, China, Coreea de Sud vor ca evenimentul să se desfăşoare la data programată.

Thomas Bach spunea săptămâna trecută, într-un interviu acordat cotidianului New York Times, că ar fi "prematură" o amânare în acest moment a Jocurilor de la Tokyo, prevăzute în iulie-august, în ciuda pandemiei de coronavirus.

"Pentru noi, nu ar fi responsabil astăzi şi ar fi prematur să intrăm în speculaţii şi să luăm o decizie. Nu ştim care va fi situaţia, dar analizăm, desigur, mai multe scenarii", a explicat Bach.

Jocurile Olimpice de la Tokyo urmează să debuteze în principiu pe 24 iulie, ceremonia de închidere fiind programată pe 9 august.

CIO a încredinţat această problemă unui grup de lucru şi, pentru moment, "nu există nicio recomandare" din partea acestuia, conform conducătorului forului olimpic mondial.

"În consecinţă, nu ar fi responsabil, în niciun mod, să stabilim o dată sau să luăm imediat o decizie, care s-ar baza pe speculaţii asupra evenimentelor viitoare", a estimat Bach.

CIO a fost puternic criticat de numeroşi sportivi care se opun ideii de a concura în această vară, precum şi recomandării pe care au primit-o de "a se antrena cât mai bine posibil".

Campioana olimpică la săritura cu prăjina, grecoaica Katerina Stefanidi, a denunţat "pericolul" pe care îl reprezintă desfăşurarea Jocurilor în plină pandemie.

Însă Thomas Bach a afirmat că sănătatea tuturor este "pe primul plan". "Decizia CIO nu va fi determinată de niciun interes financiar", a asigurat el.

Flacăra olimpică a sosit vineri în Japonia, unde ceremonia prevăzută cu această ocazie a fost redusă la minimum din cauza pandemiei de coronavirus.