​Preşedintele Comitetului Internaţional Olimpic (CIO), Thomas Bach, a declarat sâmbătă că anularea JO 2020 de la Tokyo ar ''distruge visul olimpic'' al sportivilor din întreaga lume, potrivit Agerpres.

Thomas BachFoto: olympic.org

''O anulare a Olimpiadei de vară ar distruge visul olimpic a 11.000 de sportivi din 206 ţări şi ai celor din echipa olimpică a refugiaţilor. O anulare a JO 2020 ar fi soluţia cea mai puţin corectă'', a spus Bach pentru postul german de radio SWR citat de DPA.

El a subliniat că din cauza complexităţii pe care o presupune organizarea JO, acestea ''nu pot fi amânate ca un meci de fotbal de pe o săptămână pe cealaltă''.

CIO este supus unei presiuni crescânde din partea unor Comitete olimpice naţionale, a unor Federaţii internaţionale şi chiar a unor sportivi pentru a amâna desfăşurarea Olimpiadei de vară de la Tokyo programată între 24 iulie - 9 august, în contextul pandemiei de coronavirus.

Dacă ţări precum Slovenia, Columbia, Spania, dar şi sportivi din alte state s-au pronunţat pentru amânarea Olimpiadei de vară de la Tokyo, altele, cum ar fi Japonia, China, Coreea de Sud vor ca evenimentul să se desfăşoare la data programată.

Thomas Bach a afirmat, vineri, într-un interviu acordat cotidianului New York Times, că ar fi "prematură" o amânare în acest moment a Jocurilor de la Tokyo, prevăzute în iulie-august, în ciuda pandemiei de coronavirus.

"Pentru noi, nu ar fi responsabil astăzi şi ar fi prematur să intrăm în speculaţii şi să luăm o decizie. Nu ştim care va fi situaţia, dar analizăm, desigur, mai multe scenarii", a explicat Bach.

Jocurile Olimpice de la Tokyo urmează să debuteze în principiu pe 24 iulie, ceremonia de închidere fiind programată pe 9 august.

CIO a încredinţat această problemă unui grup de lucru şi, pentru moment, "nu există nicio recomandare" din partea acestuia, conform conducătorului forului olimpic mondial.

"În consecinţă, nu ar fi responsabil, în niciun mod, să stabilim o dată sau să luăm imediat o decizie, care s-ar baza pe speculaţii asupra evenimentelor viitoare", a estimat Bach.

CIO a fost puternic criticat de numeroşi sportivi care se opun ideii de a concura în această vară, precum şi recomandării pe care au primit-o de "a se antrena cât mai bine posibil".

Campioana olimpică la săritura cu prăjina, grecoaica Katerina Stefanidi, a denunţat "pericolul" pe care îl reprezintă desfăşurarea Jocurilor în plină pandemie.

Însă Thomas Bach a afirmat că sănătatea tuturor este "pe primul plan". "Decizia CIO nu va fi determinată de niciun interes financiar", a asigurat el.

Flacăra olimpică a sosit vineri în Japonia, unde ceremonia prevăzută cu această ocazie a fost redusă la minimum din cauza pandemiei de coronavirus.