​Agenţia Mondială Antidoping (AMA/WADA) a publicat vineri noile reguli pentru a asigura testarea continuă a sportivilor în ciuda constrângerilor generate de pandemia de coronavirus, scrie AFP, potrivit Agerpres.

HotNews.roFoto: Hotnews

AMA/WADA solicită Agenţiilor naţionale antidoping să respecte restricţiile instituite de autorităţile din ţările lor, chiar dacă aceste constrângeri ''împiedică activitatea zilnică a tuturor celor implicaţi'' în lupta împotriva dopajului.

Obiectivul noilor directive este ''să ofere o protecţie adecvată sportivilor şi personalului care se ocupă de testarea antidoping, asigurând în acelaşi timp integritatea programelor de testare, în special în perspectiva JO 2020'', potrivit unui comunicat de presă al AMA/WADA.

Cei responsabili de colectarea eşantioanelor de la sportivi nu trebuie să prezinte niciun fel de simptom care ar putea duce cu gândul la Covid-19, recomandă AMA/WADA. De asemenea, ei trebuie să îi întrebe pe sportivii controlaţi dacă au simptome ale infecţiei.

Dacă un angajat al unei Agenţii antidoping a contractat virusul, sportivii pe care i-a testat trebuie să fie anunţaţi imediat, şi invers, spune WADA.

Echipamentele de protecţie, cum ar fi măştile, trebuie utilizate în timpul inspecţiilor. În zonele în care pandemia face testarea mai complicată, agenţiile antidoping ar trebui să ''ia în considerare concentrarea programului lor vizându-i pe sportivii de la discipline cu risc ridicat''.

În ţările în care testarea nu mai este posibilă, AMA/WADA, agenţiile naţionale şi federaţiile sportive vor trebui să lucreze împreună ''imediat ce situaţia va începe să revină la normal''.

''Chiar şi cu această pandemie, sportivii trebuie să ştie că pot fi întotdeauna controlaţi, oriunde şi oricând'', subliniază AMA/WADA.