​Comitetul Olimpic Internaţional (CIO) a precizat, marţi, după o reuniune cu federaţiile sportive internaţionale, că nu este cazul să fie luată o decizie drastică în acest moment cu privire la desfăşurarea Jocurilor Olimpice de la Tokyo, potrivit News.ro.

JO 2020, Tokyo Foto: tokyo2020.org

"Aceasta este o situaţie fără precedent pentru întreaga lume şi gândurile noastre sunt pentru cei afectaţi de această criză. Suntem solidari cu întrega societate pentru a face totul pentru a opri virusul. Situaţia legată de Covid-19 afectează de asemenea pregătirile pentru JO de la Tokyo 2020 şi se schimbă în fiecare zi.

CIO rămâne pe deplin angajat cu privire la Tokyo 2020 şi cu mai mult de patru luni înaintea jocurilor nu este necesară nicio decizie drastică acum. Orice speculaţie în acest moment ar fi contraproductivă. CIO îi încurajează pe toţi sportivii să continue să se pregătească pentru JO de la Tokyo cât de bine pot. Vom continua să-i susţinem pe sportivi consultându-ne cu ei şi cu comitetele olimpice naţionale şi oferindu-le ultimele informaţii şi evoluţii, care sunt accesibile pentru toţi sportivii din lume pe site-ul Athlete365 şi prin comitetele olimpice naţionale şi federaţiile internaţionale.

CIO are încredere că numeroasele măsuri luate de cele mai multe autorităţi din întreaga lume vor ajuta la oprirea evoluţiei Covid-19. Vom continua să monitorizăm situaţia 24 de ore pe zi, şapte zile pe săptămână", se arată într-un comunicat al CIO.

În ciuda acestor asigurări, recent Shinzo Abe (prim-ministrul nipon) a dat senzația că a făcut un prim pas înapoi.

"Vreau să țin Jocurile Olimpice și cele Paralimpice în condiții perfecte, ca dovadă că rasa umană va câștiga lupta cu noul coronavirus. Am obținut sprijin pentru asta din partea liderilor G-7", s-a rezumat să spună Abe după video conferința la care a luat parte.

CIO a discutat, marţi, situaţia JO cu federaţiile sportive internaţionale, iar în zilele următoare o va face cu comitetele olimpice naţionale, cu reprezentanţii sportivilor, cu Comitetul Paralimpic Internaţional şi cu alte organizaţii implicate.

În istoria lor, Jocurile Olimpice de vară au fost anulate de trei ori:

  • Ediția din 1916, de la Berlin, nu a mai avut loc din cauza Primului Război Mondial.
  • Ediția din 1940, de la Tokyo (apoi acordată orașului Helsinki), nu s-a mai disputat din cauza celui de-al Doilea Război Mondial.
  • Ediția din 1944, de la Londra, nu a mai avut loc tot din cauza celui de-al Doilea Război Mondial.

Jocurile Olimpice de la Tokyo ar trebui să aibă loc în perioada 24 iulie - 9 august.