​Organizatorii Jocurilor Olimpice de la Tokyo au indicat miercuri că nu iau în calcul anularea competiţiei, în condiţiile în care guvernul japonez a cerut anularea sau reducerea amplorii evenimentelor sportive din următoarele săptămâni din cauza temerilor legate de extinderea coronavirusului, scrie AFP, citată de Agerpres.

JO 2020, Tokyo Foto: tokyo2020.org

"Nu ne-am gândit la asta. Nu am auzit vorbindu-se despre asta. Am întrebat şi ni s-a spus că nu există un astfel de proiect", le-a declarat ziariştilor preşedintele comitetului de organizare a JO 2020 de la Tokyo, Toshiro Muto.

Semnele de întrebare legate de menţinerea Jocurilor de vară au apărut după ce alte manifestări sportive, printre care meciurile de fotbal şi ritualurile de deschidere a turneului de sumo din luna martie, sunt vizate de amânări sau anulări.

Organizatorii JO, prevăzute între 24 iulie şi 9 august, se străduiesc să ofere asigurări.

"Principiul nostru de bază este să organizăm jocurile olimpice şi paralimpice aşa cum este prevăzut. Este postulatul nostru", a spus Muto.

Potrivit acestuia, organizatorii vor examina mijloacele de a răspunde cererilor premierului Shinzo Abe de a anula, amâna sau reduce amploarea evenimentelor în următoarele două săptămâni, pentru a împiedica răspândirea noului coronavirus.

"Vom lua deciziile noastre studiind fiecare eveniment separat", a adăugat el.

Muto a afirmat că ştafeta torţei olimpice, ce urmează să înceapă pe 26 martie, nu va fi anulată, însă a recunoscut că ar putea fi nevoie de unele modificări.

Muto a criticat declaraţiile lui Dick Pound, un membru al Comitetului Internaţional Olimpic (CIO). Pound a afirmat pentru Associated Press că o decizie referitoare la Jocuri ar trebui să fie luată în următoarele două sau trei luni. "Când i-am întrebat pe cei de la CIO (...) ni s-a spus că ei nu gândesc astfel", a precizat Muto.

Ministrul responsabil pentru Jocurile Olimpice, Seiko Hashimoto, a declarat miercuri în Parlament: "La recenta reuniune a CIO de la Tokyo, condusă de preşedintele comitetului de coordonare, John Coates, coronavirusul a fost desigur pe ordinea de zi." Hashimoto a adăugat: "În acest moment, gradul nostru de pregătire pentru Jocuri a primit o notă mare şi CIO s-a angajat să ne susţină în continuare".

"Este important să ne pregătim închipuindu-ne cel mai rău scenariu", a spus ministrul.

Japonia trebuie să se concentreze "pur şi simplu asupra obiectivului de a pune capăt cât mai curând (crizei virusului) pentru a organiza Jocurile de la Tokyo cu un sentiment de securitate şi a obţine aprobarea CIO", a conchis ea.

Jocurile Paralimpice vor începe pe 25 august.