Chinezoaica Ju Wenjun (27 ani) şi-a păstrat titlul de campioană mondială la şah, după ce a învins-o pe rusoaica Aleksandra Goriacikina cu 2,15-1,5 puncte în partidele de departajare, vineri, la Vladivostok (Rusia), informează Agerpres.

Ju Wenjun, campioana mondiala la sahFoto: wwcm2020.fide.com

Scorul între cele două a fost egal, 6-6, cu cele 12 partide de şah clasic, primele şase desfăşurate la Shanghai, iar următoarele şase la Vladivostok.

Departajarea s-a făcut în urma a patru partide a câte 25 de minute, în Sala Albastră a Universităţii Estului Îndepărtat din Vladivostok. Goriacikina (21 ani) a fost aproape de victorie în prima partidă şi a dominat-o şi pe a doua, însă a eşuat de fiecare dată. Ju a câştigat partida a treia, după o abordare mai agresivă, iar în ultimul meci rusoaica nu a reuşit să obţină succesul, astfel că titlul mondial a rămas în posesia chinezoaicei Ju.

Meciul de titlu a avut o bursă de jumătate de milion de euro, cea mai mare din istoria şahului feminin, Ju Wenjun primind 275.000 de euro, iar Goriacikina 225.000 euro, potrivit EFE.