Alireza Firouzja, cel mai bine cotat şahist al Iranului, a decis să nu mai joace pentru ţara sa, au anunţat agenţiile de presă iraniene, sportivul reacţionând astfel după o interdicţie neoficială a Teheranului în privinţa meciurilor cu israelienii, relatează Reuters, conform News.ro.

Alireza FirouzjaFoto: Wikipedia

Firouzja, locul doi în lume la juniori, este al doilea sportiv Iranian care vrea să renunţe la cetăţenie ca urmare a presiunilor de a nu concura împotriva israelienilor.

În octombrie, Iranul a primit interdicţie pe termen nelimitat din partea Federaţiei Internaţionale de Judo, decizie valabilă până când iranienii vor garanta că sportivii lor au permisiunea de a concura împotriva israelienilor. În august, Saeid Mollaei, fost campion mondial la -81 kg, a pierdut în semifinale şi apoi meciul pentru medalia de bronz la Campionatele Mondiale de la Tokyo, clasându-se în cele din urmă pe locul cinci. Judoka în vârstă de 27 de ani a explicat ulterior că a fost supus unor presiuni ale autorităţilor iraniene pentru a nu ajunge să lupte cu un israelian în finală, şi anume cu Sagi Muki, care a câştigat aurul mondial.

“Firouzja a luat decizia şi ne-a spus că vrea să îşi schimbe naţionalitatea. În prezent, el locuieşte în Franţa. Ar putea dori să concureze pentru Franţa sau pentru SUA”, a declarat preşedintele Federaţiei Iraniene de Şah, Mehrdad Pahlavanzadeh, pentru agenţiile Tasnim şi ISNA.

Firouzja şi-a dorit să participe la Campionatul Mondial din Rusia, deşi Iranul a decis să nu participe, a precizat Pahlavanzadeh, fără să facă referiri la Israel.

În aprilie, presa iraniană a scris că Firouzja a refuzat că joace împotriva unui sportiv israelian la un turneu în Germania.

Conducătorii politici şi sportivi din Iran le-au cerut în mod deschis sportivilor iranieni să nu concureze împotriva israelienilor, în semna de solidaritate cu palestinienii.

De la revoluţia islamică din 1979, Iranul refuză să recunoască Israelul.