​În lumea sportului au fost depistaţi mai mulţi trişori, iar cazurile de încălcare a regulamentului antidoping au crescut la nivel global cu 13,1%, potrivit ultimului raport dat publicităţii joi de Agenţia Mondială Antidoping (WADA/AMA), informează Reuters.

Agentia Mondiala AntidopingFoto: Facebook

Conform datelor reprezentate de WADA, pe parcursul anului 2017 s-au înregistrat 1.804 cazuri de infracţiuni de dopaj, în creştere faţă de 2016, când au existat doar 1.595 de cazuri, după ce în 2015 numărul acestora a fost mai mare (1.929).

Ţara cu cele mai multe încălcări ale regulamentului antidoping a fost Italia, cu 171 de cazuri, urmată de Franţa (128) şi Statele Unite (103).

Rusia, care a primit recent o suspendare pe patru ani din competiţiile internaţionale, inclusiv Jocurile Olimpice, ocupă poziţia a cincea, cu 82 de cazuri.

Sportul cu cele mai multe cazuri de dopaj este culturismul (266), urmat de atletism (242) şi ciclism (218).

Directorul general al WADA, Oliver Niggli, consideră că rezultatele arată progresele care au fost făcute în lupta împotriva dopajului, în special în domeniul investigării şi testării pe bază de informaţii.

Majoritatea încălcărilor (1.459) au fost controale pozitive, în timp ce restul de 345 au fost calificate drept neanalitice, în care nu a fost detectată nicio substanţă interzisă, însă investigaţiile au stabilit că sportivii sau personalul lor de asistenţă a încălcat regulamentul WADA.

"În timp ce controalele efectuate în timpul şi în afara competiţiilor rămân esenţiale pentru detectarea dopajului, evenimentele au arătat recent că munca de investigaţie devine şi mai importantă în condiţiile în care noi căutăm să protejăm drepturile sportivilor curaţi din întreaga lume", a precizat Niggli într-un comunicat.

În total, 245.232 eşantioane au fost colectate în 2017, cu 1.804 cazuri de încălcări ale regulamentului antidoping, care au provenit de la 93 de sporturi şi discipline, implicând 114 ţări, informează Agerpres.