​Flacăra olimpică îşi va începe periplul în Japonia, la 26 martie, de la Fukushima, oraşul devastat de tsunami şi o catastrofă nucleară în 2011, potrivit News.ro.

HotNews.roFoto: Hotnews

Primele purtătoare ale torţei olimpice vor fi componentele echipa feminine de fotbal a Japoniei, campioane mondiale în 2011. Traseul va începe la centrul de antrenament de la Fukushima, unde au stat muncitorii care au luptat pentru evacuarea deşeurilor radioactive.

Pe parcurs, torţa olimpică va trece prin 47 de locuri, într-un periplu de 121 de zile, incluzând muntele Fuji sau parcul păcii de la Hiroshima.

În mod tradiţional, ceremonia de aprindere a torţei olimpice va avea loc la templul Herei din Olimpia, la 12 martie. Flacăra olimpică va fi predată organizatorilor de la JO de la Tokyo la 19 martie

Trei reactoare ale atomocentralei Fukushima au fost avariate după cutremurul cu magnitudinea 9 care a afectat Japonia în martie 2011, declanşând un tsunami. Peste 18.000 de oameni au murit în urma calamităţii ce a provocat cel mai mare dezastru nuclear din lume, după cel de la Cernobîl, din 1986.

Exploziile de la centrală au dus la emiterea unei cantităţi importante de radiaţii şi la evacuarea a peste 160.000 de oameni din jurul centralei.