Federaţia internaţională de hochei pe gheaţă (IIHF) speră ca Rusia să păstreze dreptul de a organiza Campionatul Mondial din 2023, a anunţat joi preşedintele IIHF, Rene Fasel, citat de Reuters.

Meci de hocheiFoto: iihf.com

Rusia a primit o suspendare pe patru ani din competiţiile internaţionale, fiindu-i interzisă totodată găzduirea de evenimente sportive majore în perioada respectivă, conform unei decizii a Agenţiei Mondiale Antidoping (AMA/WADA), care a sancţionat autorităţile ruse pentru manipularea datelor controalelor antidoping efectuate de laboratorul de la Moscova.

Sancţiunea le interzice totodată sportivilor ruşi să concureze sub propriul drapel la viitoarele competiţii sportive internaţionale, inclusiv Jocurile Olimpice de vară de la Tokyo (2020) şi cele de iarnă de la Beijing (2022).

Întrebat dacă Rusia va mai putea găzdui Mondialul de hochei pe gheaţă din 2023, programat la Sankt Petersburg, preşedintele IIHF a răspuns: "Nimic nu este sigur în acest moment, însă lucrăm în continuare la acest lucru şi vom face tot posibilul pentru a ne proteja interesele şi federaţia noastră".

Fasel a adăugat că IIHF aşteaptă o decizie din partea Tribunalului de Arbitraj Sportiv (TAS) de la Lausanne privind sancţiunile împotriva Rusiei. Consiliul de supraveghere al agenţiei ruse antidoping (RUSADA) se reuneşte pe 19 decembrie pentru a decide dacă va face apel împotriva sancţiunii.

"Sperăm cu adevărat că nu va fi o decizie politică, dar că va fi corectă şi că va fi luată o decizie legală", a mai spus preşedintele IIHF.

AMA/WADA a precizat că semnatarii Codului mondial antidoping, printre care se numără şi Federaţia internaţională de hochei pe gheaţă, trebuie să mute în altă ţară competiţiile programate în Rusia, pe perioada suspendării", cu excepţia situaţiilor în care acest lucru este imposibil din punct de vedere legal sau practic".

Omul de afaceri Ghenadi Timcenko, un aliat al liderului rus Vladimir Putin, care îndeplineşte funcţia de preşedinte al echipei SKA Sankt Petersburg din Liga Continentală de hochei pe gheaţă (KHL), a anunţat că doreşte să construiască cea mai mare arenă de hochei pe gheaţă din lume, care să găzduiască Mondialul din 2023, informează Agerpres.